Slunce - ilustrační foto

Slunce - ilustrační foto Zdroj: NASA/SDO

NASA zveřejnila záběry Slunce v nejvyšším existujícím rozlišení

NASA přišla s dalším kouskem, který posouvá hranice technických možností zobrazování vesmíru. Tentokrát jde o video Slunce v nejvyšším známém rozlišení UHD, které odborníci NASA sestavili z dat dodaných družicí zaměřenou na výzkum naší nejbližší hvězdy Solar Dynamic Observatory (SDO).

Satelit pozoruje Slunce už od roku 2010 a non-stop jej snímá. Jeho záznamová zařízení sledují deset různých vlnových délek, které pokrývají celé spektrum teplot na slunečním povrchu. NASA tak je v těchto vlnových délkách schopná sledovat většinu aktivit na Slunci, jako jsou sluneční erupce nebo proudy elektrifikované plazmy s názvem koronální smyčky.

Video placeholde
Slunce v UHD, jak jej natočil satelit SDO • NASA/SDO Team, Genna Duberstein and Scott Wiessinger

Odborníci z tohoto desetinásobného proudu dat sestavili video, které ukazuje Slunce, jak ho ještě nikdo neviděl. Nejen proto, že snímky převádějí neviditelná vlnová pásma na barvy, které dokáže lidské oko rozeznat. Převratná je především kvalita: každý snímek je osminásobně kvalitnější, než je kvalita HD na našich televizorech. Výroba jedné minuta videa trvala deset hodin.

Pokud tedy hledáte například nový spořič obrazovky nebo meditační médium, pak rozhodně shlédněte půlhodinové video celé. Hypnotické účinky se dostavují obvykle už po několika minutách.