Dron Google přináší zboží

Dron Google přináší zboží Zdroj: twitter

Poštovní dron Googlu poprvé rozvezl "zboží". Přistálo jako do peřinky

Do souboje o to, kdo dříve nasadí bezpilotní letouny k rozvážce zboží, který mezi sebou vedou firmy Google a Amazon, tentokrát přispěl ten první. Jeho dron poprvé vyzkoušel donášku, když balíček bezpečně shodil „zákazníkovi“.

Video zveřejnil finančník Aaref Hilaly, který byl svědkem pokusu. Podle něj je dron schopen urazit osm kilometrů za 5 minut. Jak je z videa vidět, googlovský dron je něco mezi letadlem a vrtulníkem se čtyřmi rotory a mění směr a rychlost pomocí natáčení rotorů. Startuje jako vrtulník, poté se rotory natočí do vertikálního směru jako u letadla. Nad místem doručení se dron opět „přemění“ na vrtulník a ze svého trupu vypustí balíček uvázaný na ultratenkém vlasci. Když mu čidlo dá pokyn, že balíček je už bezpečně na zemi, dron vlasec odpojí a namotá zpátky.

Amazon, který v projektu dronů pokročil určitě dále, se zaměřuje především na komerční doručování zboží. Google se naopak zaměřuje na doručování předmětů při humanitárních katastrofách.

Nejsou ovšem zdaleka jediní, kdo tuto technologii zkouší. Vůbec první donášku povolenou americkým Federálním úřadem pro letectví provedl letos v červenci australský výrobce dronů Flirtey, když jeho stroj donesl zásilku léků z letiště ve Virginii do několik kilometrů vzdálené nemocnice. Singapurská pošta zase minulý měsíc zkušebně doručila dronem balíček na ostrov nedaleko pobřeží (video zde).