Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Profimedia.cz

Mor jako vymýcená nemoc? Ani náhodou, černá smrt lidi kosí třeba i v USA

Mor, středověká metla Evropy, stále nepatří mezi vymýcené nemoci. A to ani v takových zemích, jako je USA. Tam se jen letos vyskytlo už 15 případů, z toho čtyři smrtelné. Je to dvojnásobek loňských případů a vůbec nejvíce v tomto století.

Jen ve 14 století mor zahubil na padesát milionů lidí v Asii, Africe a Evropě, kde snížil počet obyvatel na polovinu. Londýn si morový rok 1665, vůbec nejhorší v jeho historii, připomíná dodnes. Jeho výskyt byl zaznamenán i v 19. století, kdy zabil 12 milionů lidí, hlavně v Číně a Indii.

I nyní občas vypuknou lokální epidemie moru v zemích, jako je třeba Indie. Endemický je mor na Magadaskaru, v Kongu či v Peru. A překvapivě právě v USA.

Podle Světové zdravotnické organizace morovou bakterii Yersinia pestis do Spojených států přivezly krysy na zaoceánských parnících z Evropy relativně pozdě – až okolo roku 1900. Rychle se šířil v přístavech na západním pobřeží USA, odkud ho myši a krysy přenesly do venkovských oblastí. A tam už zůstal dodnes. Bakteriální kmen, který se v USA nachází, je také geneticky velmi podobný tomu ze 14. století z Evropy.

Nemoc přenáší ze zvířat na lidi blechy. Proto k nákaze dochází nejčastěji v létě, lidé tráví více času venku. I letos se nejvíce lidí nakazilo právě v letních měsících na západním pobřeží USA. Ti nejčastěji přišli v divoké přírodě do styku s nakaženými psouny, veverkami nebo kanadským rysem.

"Psouni jsou hlavním zdrojem moru, a to především na západ od 100. poledníku,” řekl BBC Daniel Epstein ze Světové zdravotnické organizace.

V USA se mor léčí antibiotickou léčbou, která většinou zabírá. I tak ale překvapí, že WHO v USA zavedla pojem „morová linie“, která se táhne územím států jako Arizona, Texas, Nové Mexiko, Arizona a Colorado.