Doodle se Staroměstským orlojem

Doodle se Staroměstským orlojem Zdroj: google.com

Doodle
Doodle
Doodle
Doodle
Doodle
11
Fotogalerie

Nejnavštěvovanějí stránku internetu na světě dnes zdobí Staroměstský orloj

Stamiliony lidí po celém světě, kteří dnes navštíví nejnavštěvovanější stránku na internetu, tedy vyhledávač firmy Google, uvidí Staroměstský orloj. Americká firma tak upozorňuje na 605. výročí spuštění prvních hodin na Staroměstské radnici.

Speciální doodle, jak se říká grafické úpravě slova „Google“ nad vyhledávacím políčkem, se zobrazuje uživatelům ze 40 zemí, včetně Japonska, Velké Británie, Austrálie nebo zemí Latinské Ameriky. Po kliknutí na tuto ikonu uživatel dostane veškeré informace o orloji, které google dokáže najít.

"Přes půl tisíciletí provozu i přes poškození za druhé světové války zůstává  většina originálních mechanických dílů neporušena, což z orloje dělá nejstarší hodiny svého druhu na světě,” píše Google.

“Doodle dnes vzdává čest úžasnému příkladu vyspělosti středověké techniky a kulturní památce, jejíž symbolismus, konstrukce a opakované opravy jsou významným dokladem historie Evropy," dodává americká firma.

Google také ve své službě Street View umožňuje jako u pátého objektu v Praze možnost virtuální prohlídky interiéru orloje. Uživatelé si mohou prohlédnout třeba místnost s hodinovým strojem nebo se sochami apoštolů, tedy míst, kam se nepodívá za celý život ani rodilý Pražák.

První obrázek Doodle ozdobil vyhledávač v roce 1998, dnes jich firma publikuje asi čtyři stovky ročně. Jak je vidět v naší galerii, událost, kterou připomínají, je z nich patrná na první pohled. A tak ani nemusíme popisovat, který Doddle je věnován narozeninám Alberta Einsteina, slepcům, globálnímu oteplování a tak dále.