Fotka, kterou ženu dostala do vězení

Fotka, kterou ženu dostala do vězení Zdroj: Facebook Stephanie Moorové

Američanka zatčena kvůli jízdě na želvě

Dvacetiletá dívka z floridského města Melbourne skončila ve vězení kvůli obvinění z vážného zločinu - jezdila na želvě. Tento americký stát chrání pět druhů mořských želv, jejich hnízda a vejce. Kauce pro propuštění z cely byla stanovena na 2000 dolarů (asi 49 000 Kč). Stephanie Moorová při svém zločinném konání udělala tu chybu, že fotku z divoké jízdy dala na Facebook.

Na počátku července se po sociálních sítích šířily fotografie dvou mladých žen, jak sedí jako na želvě na pláži jako na koni. Po záplavě stížností zahájila komise chránící floridskou přírodu vyšetřování.

Úřady znají rovněž totožnost druhé ženy, ale nezadržely ji, uvedl předseda nevládní společnosti na ochranu želv David Hochberg.

Fotka, kterou ženu dostala do vězeníFotka, kterou ženu dostala do vězení|Facebook Stephanie Moorové

Mooreovou zatkla ještě v sobotu policejní hlídka, přivolaná kvůli rušení klidu. Na místě policisté zjistili, že na dívku byl kvůli incidentu se želvou vydán zatykač.
"Mořské želvy, které patří mezi nejstarší živočišné druhy na světě, zůstaly v podstatě beze změny po 110 milionů let. Přesto čelí nejisté budoucnosti," praví se na internetové stránce floridské komise pro ochranu přírody.

Čtyři z pěti druhů želv chráněných na Floridě jsou považovány za ohrožené a pátý - kareta, zachycená na snímku - za kriticky ohrožený vyhynutím.

Hochberg uvedl, že je rád, že úřady prosazují zákony, a doufá, že Mooreovou trest "trochu zabolí" a snad ji i přiměje k tomu, aby želvy chránila. "Doufám, že si uvědomí, že to, co udělala, bylo nejen hloupé, ale i špatné," řekl.