Legendární skupina The Beatles

Legendární skupina The Beatles Zdroj: profimedia.cz

První nahrávací smlouva skupiny The Beatles, která byla vydražena za více než 90 tisíc dolarů
Legendární skupina The Beatles
Legendární skupina The Beatles
Legendární skupina The Beatles
Legendární skupina The Beatles
11
Fotogalerie

První nahrávací smlouva kapely The Beatles se vydražila za více než 90 tisíc dolarů

Za více než 90.000 dolarů (2,16 milionu Kč) se v sobotní dražbě prodala první nahrávací smlouva britské kapely Beatles. Informovala o tom agentura AP.

Beatles zmíněnou smlouvu podepsali v Hamburku v roce 1961 v nahrávacím studiu. Z natáčení vzešla rocková verze skotské lidové písně My Bonnie Lies Over the Ocean.

Smlouva pocházela z kolekce německého sběratele memorabilií Beatles Uweho Blaschkeho, který zemřel v roce 2010. Internetového kupce, který za listinu zaplatil 93.750 dolarů, newyorská aukční firma Heritage Auctions neidentifikovala.

Singl z nahrávání v Hamburku byl vydán pouze v Německu. Díky němu ale kapelu objevil manažer Brian Epstein. Nahrávání tehdy probíhalo ještě bez Ringo Starra, který se ke kapele přidal později. Kontrakt podepsali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison společně s bubeníkem Petem Bestem.

"Málo lidí ví, že Beatles začali svou kariéru v Německu," řekl expert na kapelu Ulf Kruger. "Měli nejdelší sérii klubových vystoupení v hamburském Top Ten Clubu. Hráli tam každou noc tři měsíce. Styl, který vymysleli v Liverpoolu, pilovali v Hamburku," dodal.

V dražbě se rovněž za 25.000 dolarů prodala podepsaná kopie singlu Love Me Do, pohlednice, kterou Ringo Starr poslal z Hamburku své babičce, a podepsaný jídelníček z restaurace z dob, kdy kapela natáčela film Help! (1965).