Vyhladovělý a vysílený medvěd poblíž Špicberků.

Vyhladovělý a vysílený medvěd poblíž Špicberků. Zdroj: Kerstin Langenbergerová

Tak vypadá globální oteplování. Lední medvěd umírá hlady

Norské Špicberky ležící v Severním ledovém oceánu nabídly neradostný pohled. Vyhublého a vysíleného ledního medvěda tam totiž na fotografii zachytila fotografka Kerstin Langenbergerová. Podle ní je za jeho stav zodpovědné globální oteplování, které medvědům ničí zásoby jejich potravy.

Ačkoli místní přírodovědci tvrdí, že stav ledních medvědů je stabilizovaný, fotografie ukazuje opak. „Polární medvědi jsou přísně chránění a všechno je v nejlepším pořádku, říkají někteří vědci. A s tímto medvědem je opravdu vše v pořádku?“ ptá se fotografka na svém facebooku. Medvěd, kterého zachytila na fotografii, evidentně byl delší dobu bez potravy. Hladovějící medvěd podle fotografky není neobvyklým jevem, protože v okolních mořských vodách není tolik ryb jako dříve.

To potvrzuje i web iflscience.com, který uvádí, že za posledních 45 let jich ubylo až 30 procent. Časté také je, že medvědi vlivem měnícího se klimatu mění i své stravovací návyky. Nově jedí místo ryb třeba mořské řasy, ptačí vejce nebo dokonce i menší ptáky.