Shelly Cawleyová

Shelly Cawleyová Zdroj: Archív

Matka byla probuzena z kómatu pláčem svého právě narozeného dítěte

Je to důkaz, že pouto matky a jejího dítěte je jednou z nejsilnějších vazeb v přírodě. Tak popisují lékaři případ Shelly Cawleyové ze Severní Karolíny v USA. Během porodu upadla do kómatu, z nějž ji lékaři nedokázali probrat. Povedlo se to až její právě narozené dceři.

helly Cawleyová nemohla rodit přirozenou cestou. Při operačním zákroku při císařském řezu se v její noze uvolnila krevní sraženina, která ji ucpala cévu a přivodila kóma. Holčička Rylan se sice narodila zdravá, ale matku se ani za použití všech dostupných léků a přístrojů nedařilo probudit.

Jednu ze sestřiček pak napadlo dát Rylan ke své matce, protože pocit blízkosti dítěte by jí mohl dát sílu žít. Položili tedy nahé novorozeně na hrudník bezvládné Shelly. Jenže dítě, které hřálo tělo její matky, spokojeně usnulo. Lékaři tedy zkusili poslední možnost. Dítě probudili a dokonce štípali, aby matka slyšela jeho pláč.

"Ihned poté lékaři na přístrojích viděli, jak se mé životní funkce začínají obnovovat. Myslím, že když jsem ji povědomě slyšela, tak to dalo mému tělu impulz bojovat,“ řekla Shelly listu Washington Post.

Z kómatu se probrala o týden později a první, co uviděla, byla Rylan. „Jsem tu jen kvůli své dceři a těším se, až ji povím, že mi hned po svém narození zachránila život. " V těchto dnech zdravá Rylan oslavila první narozeniny.