V Polsku prý nalezli místní štěchovický poklad – vlak plný zlata

V Polsku prý nalezli místní štěchovický poklad – vlak plný zlata Zdroj: businessinsider.com

V Polsku prý nalezli místní štěchovický poklad – vlak plný zlata
V Polsku prý nalezli místní štěchovický poklad – vlak plný zlata
V Polsku prý nalezli místní štěchovický poklad – vlak plný zlata
Fotky dopisu nálezců pokladu
Fotky dopisu nálezců pokladu
7
Fotogalerie

V Polsku prý nalezli místní „štěchovický poklad“ – vlak plný zlata

Ta legenda je v Polsku živá i po 71 letech. Mělo se to stát ke konci války, kdy se Rudá armáda nezadržitelně blížila k Wroclawi, která byla tehdy metropolí německého Slezska. V poslední chvíli město opustil obrněný vlak Wehrmachtu, jehož vagóny byly napěchovány zlatem a uměleckými předměty ukradenými na Východě. Souprava zamířila k českým hranicím, v okolí Walbrzychu odbočila z hlavní trati - a pak už vlak nikdy nikdo neviděl. 

Podobnost s legendou o štěchovickém pokladu není náhodná – nějaký poklad ukrytý v posledních dnech války ve štolách tajných německých továren nebo jezerech má prakticky každá středoevropská země. Ovšem na rozdíl od beden ve Štěchovicích tady jde o 150 metrů dlouhý vlak, který se jen tak neschová. Právě polské podhůří Krkonoš se spoustou štol a tunelů mělo být místem, kde vy to teoreticky šlo

Dva muži – Polák a Němec – teď tvrdí, že zmizelý vlak našli. Bližší informace chtějí poskytnout až poté, co dostanou příslib nálezného ve výši deseti procent.

Server daminfo.pl zveřejnil na svých stránkách kopii údajného dopisu nálezců zástupcům města. "Právníci, armáda, policie a hasiči se tím zabývají," řekla agentuře Reuters mluvčí Walbrzychu Marika Tokarská.

Zatím není jasné, zda se jedná o skutečnou senzaci, nebo jen další epizodu v pátrání po legendami opředeném vlaku. "Mluví se o tom prakticky pořád," uvedla v rozhovoru poskytnutém televizi TVN24 místní historička Joanna Lamparská. Po vlaku se podle ní v regionu pátrá už desetiletí. Lidé se domnívají, že by mohl být v některé z podzemních štol rozsáhlého komplexu Riese (Obr), jenž v okolí Walbrzychu vznikl během války. "Byl by to neuvěřitelný nález," uvedla Lamparská, která zároveň vyzvala k opatrnosti. "Nikdo nikdy neprokázal existenci toho vlaku," řekla.

V okolí dolnoslezského města nicméně informace o nalezení vlaku s údajným pokladem nacistů i tak vyvolala doslova senzaci. Podle některých legend v něm je ukryto až 300 tun zlata, jiní hovoří o majetku uloupeném ve východní Evropě nebo zbraních a vzácných nerostných surovinách.

Právník údajných nálezců Jaroslaw Chmielewski v rozhovoru poskytnutém Rádiu Wroclaw uvedl, že se jedná o "nález světového významu srovnatelný s Titanikem".