Předmanželská smlouva ze starého Egypta

Předmanželská smlouva ze starého Egypta Zdroj: University of Chicago

Předmanželská smlouva ze starého Egypta: 2.5 metru dlouhý pergamen

Že se s rozpadem manželství počítalo už ve starém Egyptě, se přesvědčili američtí archeologové.  Našli skoro 2,5 metrů dlouhý svitek, na kterém je sepsána předmanželská smlouva. Svitek je starý 2 480 let. Píše se v něm například, že pokud by svazek mezi manžely nevydržel a došlo k rozvodu, bude manželka každý rok až do své smrti dostávat 12 blíže neurčených jednotek stříbra a 36 pytlů obilí.

"Většina lidí neví, že ve starověkém Egyptě měli ženy stejná práva jako muži," říká egyptoložka Emily Teeterová z Orientálního institutu při univerzitě v Chicagu.

Ženy ve starém Egyptě mohly uzavírat smlouvy, soudit se, být součástí soudní poroty nebo být plnohodnotnými svědky. Mohly také vlastnit majetek. Ženy vlastnily až 10% z veškeré půdy, která byla v Egyptě. Ženy také mohli podat žádost o rozvod a měly nárok na alimenty.

Většina předmanželských smluv ze starého Egypta byla výhodná hlavně pro ženy. V jedné z nalezených smluv se například píše, že se manžel v případě rozvodu zavazuje manželce proplatit veškerý majetek, s kterým ona do manželství vstupovala.

Předmanželská smlouva ze starého EgyptaPředmanželská smlouva ze starého Egypta|University of Chicago

V jiné smlouvě se zase partneři domluvili, že manželka nemusí být pohřbena s manželem v případě, že manžel umře dříve než ona. Ve starém Egyptě totiž bylo zvykem pohřbívat manželky zesnulých mužů spolu s nimi.

I když měly ženy stejná práva jako muži, vykonávali většinu vysokých politických a náboženských funkcí oni. Muži také měli nad ženami drtivou ekonomickou převahu.