Číšník

Číšník Zdroj: Marek Douša

STEVE FISHER: Pár slov, které uslyšíte od vašeho číšníka

Vítáme vás. Jsem Filip a budu vás dnes večer obsluhovat. Rád bych se předem omluvil za dnešní, pomalou obsluhu. Určitě tu už na mě a na jídelní lístek čekáte dost dlouho. Já už vás zahlédl, jak na mě několikrát máváte, když jsem kolem vašeho stolu procházel. Taky jsem vás zaslechl, jak mi nadáváte, že vás zřejmě ignoruju úmyslně. Ale ujišťuju vás, že to není pravda. Problém je v tom, že se dneska pár číšníků hodilo marod, takže máme podstav. Tak já začnu s našimi dnešními specialitami.

Nejprve bych vás chtěl upozornit na grilované filátko z lososa s holandskou omáčkou a jako příloha chřest a opékané brambůrky. Je to lehké a velmi chutné jídlo, dokonale se k němu hodí sklenice vychlazeného suchého chablis. Opravdu ideální volba pro teplý letní den jako dneska. A to je taky důvod, proč už dneska na jídelním lístku není. Omlouváme se.

Naše další specialita je dušená telecí kotleta s karamelizovanou cibulkou. Používám výraz „karamelizovaná“ jenom proto, že mi to poručil vedoucí restaurace k popisu cibulky, jež byla ve skutečnosti omylem dokřupava připálená. Mám obavy, že náš šéfkuchař už zase nasává. Kotletka se podává s přílohou převařené mrkvičky a s bramborovým pyré, které je jemně garnýrované popelem šéfkuchařovy cigarety.

Víme, že by náš šéfkuchař neměl při vaření kouřit, ale nedávno mu utekla žena, a tak zase začal pít. Bojíme se, že když ho nenecháme kouřit, mohly by mu rupnout nervy a pak by to mohlo skončit tak, že nějakého zákazníka probodne dranžírákem... jako onehdá.

No a naše třetí dnešní specialita je kančí guláš. Hutné a syté jídlo s velmi výraznou chutí. Stejně jako v předchozím případě všechny tyhle výrazy mi „doporučil“ vedoucí restaurace místo slov, která bych raději použil já sám, jako například „žmolkovitý“, „sražený“ či „podezřelé chuti“. Už jsem vám přece říkal, že pár našich číšníků dneska marodí. Hádejte, co si tady dali včera k obědu. Gulášek se podává s domácími knedlíky, ale pokud do receptu na domácí knedlíky nezačali dávat penicilín, obávám se, že vám ti hoši ještě nějakou dobu neposlouží.

Jé, podívejte. Pár dalších zákazníků teď na mě zuřivě mává, jako jste gestikulovali vy dva. Nevím, jestli si chtějí objednat, nebo jestli někdo u jejich stolu nepotřebuje urgentní lékařskou péči. To se tu stává dost často. Poté, co vám jídlo přinesu a vy se do něj pustíte, každou chvilku se u vás zastavím, abych se zeptal, jestli je všechno v pořádku. Avšak nebudu se zajímat o to, co potřebujete, ale spíš se budu chtít ujistit, že jste stále při vědomí a dýcháte.

Pokud se vám nezdá žádná naše specialita dne, máme tady běžný jídelní lístek. S radostí vám oznamuju, že všechna jídla na lístku si můžete dneska dát, kromě svíčkové, pečené kachny, grilované vepřové kotlety, jehněčího, pstruha, štiky, mořského okouna, mečouna, sýrového suflé, sýrového fondue, sýrové omelety a všech jídel, do nichž se dává sýr či vajíčka, pak taky všech druhů těstovin a většiny zeleninových příloh.

Tak nejprve, co si dáte k pití? Pokud chcete vodu, doporučuju spíš balenou než z kohoutku. Zdá se, že nedávno do místního vodovodního systému prosákla voda z kanalizace. Prý se z té vody dá po převaření docela dobře vařit, ale...

Cože, vy už jdete? No to je hrozná škoda. Pochopitelně to pro mě znamená o jeden stůl na obsluhování míň.

Přesně, jak jsem čekal.