ArcelorMittal v Londýně

ArcelorMittal v Londýně Zdroj: profimedia.cz

Nový adrenalin v Londýně: Jeden ze symbolů olympiády se změní v obří skluzavku

Byl jedním ze symbolů olympiády v roce 2012, a zároveň se se 114 metry stal nejvyšším uměleckým objektem v Británii. Teď slavný Arcelor Mittal Orbit dostane nový smysl existence. Na své konstrukci ponese nejvyšší klouzačku na světě. Stavba 178 metrů dlouhého toboganu už dostala od úřadu zelenou. 

Orbit je dílem věhlasného sochaře Anishe Kapoora, který se do Londýna přestěhoval v sedmdesátých letech z Indie. Byl postaven jako dominanta olympijského areálu a hned se stal vyhledávanou atrakcí. Ovšem jeho návštěvnost postupně klesala a umělecký objekt dnes slouží hlavně jako rozhledna, ze které je za dobré viditelnosti vidět až dvaatřicet kilometrů daleko.

Klouzačka na Kapoorově OrbituKlouzačka na Kapoorově Orbitu | Bblur Architects

Nyní její kontury obkrouží devíti oblouky obří skluzavka. Bude začínat ve výšce čtyřiasedmdesáti metrů a cesta zpátky na zem bude trvat asi 40 vteřin. Jezdci mají dosahovat rychlosti až 54 kilometrů v hodině Práce by měly být dokončeny na jaře roku 2016.

Orbit stál 19 milionů liber a většinu zaplatil nejbohatší Brit Lakšmí Mittal, stejně jako Kapoor indického původu. Objekt proto také nese jméno jeho železáren.