Na Sicílii zatkli 11 mafiánů včetně spojky prchajícího bosse

Na Sicílii zatkli 11 mafiánů včetně spojky prchajícího bosse Zdroj: profimedia.cz

Italská policie dopadla na Sicílii jedenáct členů mafie, včetně důležité spojky

Italští policisté na Sicílii pozatýkali 11 lidí a obvinili je z napomáhání mafiánskému vůdci Matteovi Messinovi Denarovi, který je přes 20 let na útěku. Mezi zadrženými je i bývalý boss mafiánů Vito Gondola, který zřejmě řídil komunikaci s Denarem. Informovala o tom dnes agentura AFP. 

Italské podsvětí komunikuje prostřednictvím pizzini, tedy vzkazů psaných na útržcích papírků v kódech. Sedmasedmdesátiletý Gondola obvolával členy sítě a smluvenými formulacemi je informoval, že přišel další Denarův rozkaz.

"Mám krmení pro ovce, už je připravené; je potřeba ostříhat ovce; je nutné vyndat sýr; dal jsem ti na stranu tvaroh a vezmeš si, až přijdeš," říkal například. Volaný z toho pochopil, že si má přijít pro vzkaz.

Pizzini se dávaly pod kámen na statku poblíž sicilského Trapani a ti, kdo si je vyzvedli, si je měli přečíst a okamžitě spálit.

Třiapadesátiletý Denaro je na útěku do roku 1993. Je považován za následníka minulých šéfů Cosa Nostry Tota Riiny a Bernarda Provenzana, kteří jsou nyní ve vězení.

Denaro byl odsouzen k doživotí za vraždy, ale výkonu trestu se vyhýbá. Je známa pouze jedna jeho fotografie z 90. let.

"Stát vítězí, mafie prohrává," radoval se na Twitteru z dnešní zprávy o zatčení ministr vnitra Angelino Alfano. "Jménem vlády děkuji. A vpřed, aby byl nakonec dopaden i prchající boss," sdělil na Facebooku předseda vlády Matteo Renzi.