iPhone 6 - ilustrační foto

iPhone 6 - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Číně objevili továrnu, která vyráběla iPhony z použitých dílů

Přes 41 tisíc kusů telefonů, které firma vydávala za originály oblíbené firmy Apple, objevila čínská policie. Továrna již není v provozu, čínské úřady však začínají zjišťovat podrobnosti o jejím fungování. 

Prvním poznatkem, který se o továrně na smartphony značky Apple rozšířil, je skutečnost, že telefony vlastně nebyly tak úplně „falešné“. Byly totiž montované ze starých telefonů, většinou těch, které jejich uživatelé dali do bazaru. Továrna se tak stala jakousi fabrikou na iPhony „z druhé ruky“. Apple o existenci továrny neměl tušení.

O rozsahu celkových škod, které tyto telefony smontované z použitých iPhonů napáchaly, budou čínské úřady teprve informovat. Jeden z expertů firmy Apple však televizi BBC včera řekl, že zatím odhaduje škodu na 19 milionů dolarů, což je bezmála půl miliardy korun.

Podle informací BBC továrnu založili a vedli manželé. Muž se ženou spolu žili na severu Pekingu, kde továrnu provozovali. Čínská policie jim byla na stopě už od ledna, a zátah na továrnu se odehrál už v květnu. Veškeré informace ohledně případu však policie zveřejnila až nyní.