Blíží se 30 let od havárie v Černobylu

Blíží se 30 let od havárie v Černobylu Zdroj: Roland Verant

Blíží se 30 let od havárie v Černobylu
Blíží se 30 let od havárie v Černobylu
Blíží se 30 let od havárie v Černobylu
Blíží se 30 let od havárie v Černobylu
Blíží se 30 let od havárie v Černobylu
6
Fotogalerie

Blíží se 30 let od havárie v Černobylu. Podívejte se na ukázku „výročních“ fotografií

V dubnu roku 2016 to bude třicet let od chvíle, kdy došlo k výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Její okolí je dodnes zamořené. Od výbuchu se tam téměř zastavil čas, jak se oblast rychle vylidnila. I proto je častým objektem fotografů, kteří zachytí atmosféru místa, které zeje prázdnotou a z něhož se rychle stává jen hustý les. 

Fotograf Roland Verant chystá tematickou výstavu ke třiceti letům od výbuchu. Britský deník Telegraph uveřejnil několik jeho fotografíí. Nyní se na jejich výběr můžete podívat i vy.

„Havárie jaderné elektrárny Černobyl nenastala v běžném provozu, tedy v režimu standardní výroby elektřiny. Jaderná havárie nastala v mimořádném režimu, kdy byl jaderný reaktor odstavován z provozu a přitom byl prováděn plánovaný experiment, jehož cílem bylo ověřit, zda elektrický generátor (poháněný turbínou) je po rychlém uzavření přívodu páry do turbíny schopen při svém setrvačném doběhu ještě nějakou dobu napájet čerpadla havarijního chlazení (právě pro případ havárie jaderné elektrárny),“ píše se na informačním serveru Cernobyl.cz, který informuje o všech aspektech černobylské tragédie.

Havárie byla ve škále hodnocení svých následků označená číslem 7, což je nejvíce v historii nehod v jaderných elektrárnách. Na nádorová onemocnění, i bezprostředně po výbuchu, pak zemřely stovky lidí, byť přesná data nejsou známá. Zvýšeného výskytu např. rakoviny štítné žlázy si všimli zdravotníci především u dětí – počet dětských pacientů se zvedl téměř na 4 tisíce. Celkově však zasáhla havárie na 600 tisíc lidí, byť v různé intenzitě.

Černobyl se nachází na severu Ukrajiny, jen několik kilometrů od hranice se sousedícím Běloruskem. V době havárie se Sovětský svaz snažil havárii ututlat. Nejvíce bylo výbuchem postiženo město Pripjať, nacházející se jen několik kilometrů od elektrárny. Právě z tohoto místa pocházejí většina fotografií.