Laibach

Laibach Zdroj: Laibach

Kontroverzní slovinská skupina Laibach, známá i z Česka, zahraje jako první cizí kapela v Severní Koreji

Slovinská skupina Laibach, která proslula svým kontroverzním pojetím své prezentace (například metaforami, které parodovaly prvky socialistického realismu, ale i nacismu), vystoupí v neděli a příští pondělí jako první zahraniční kapela v Severní Koreji.


Laibach na svých webových stránkách oznámil, že vystoupí na dvou koncertech v Pchjongjangu ve velkém sálu hudební konzervatoře Kim Won Gyun vždy pro tisíc diváků.

LaibachLaibach|Laibach

Skupina experimentuje nejenom se svoji vizuální prezentací, ale i v hudebním stylu, který se pohybuje od industriálu a po pop music. Členové Laibachu často vystupují v různých uniformách, tak uvidíme, zda něco podobného vyzkouší i v KLDR, kde je to ostatně zvykem. Kapela ale překvapivě slíbila, že nebude v Koreji provokovat, protože původně se objevilo, že připravuje i neobvyklá aranžmá severokorejských lidových písní.

Kritici Laibachu ale tvrdí, že vystoupením v Pchjongjangu skupina legitimizuje tamní diktátorský režim, přitom v minulosti vždy bojovala proti nesvobodě.

V dobách komunistické Jugoslávie byla kapela dokonce zakázaná a v 80. letech ji nevyšel ani pokus vystoupit v bývalém Československu. Poprvé k nám přijela až v listopadu 1990, kdy zahrála v pražské Lucerně.

Zde je klip skupiny Laibach s písní The Whistleblowers (Spectre):

A video se skladbou Opus Dei (Life is Life):