Rusové varují před nebezpečím selfie

Rusové varují před nebezpečím selfie Zdroj: theverge.com

Rusové varují před nebezpečím selfie
Rusové varují před nebezpečím selfie
Rusové varují před nebezpečím selfie
Rusové varují před nebezpečím selfie
Rusové varují před nebezpečím selfie
10
Fotogalerie

Rusové varují před nebezpečím selfie, lidé již kvůli nim přišli o život

Rusko spouští varovnou kampaň, která pomocí vypovídajících názorných ilustrací ukazuje, jak lidé zbytečně riskují životy kvůli tzv. selfies, tedy autoportrétům pořízeným většinou chytrým telefonem. Kampaň není spuštěna náhodou, za poslední měsíce bylo evidováno několik smrtelných zranění způsobených právě focením selfies. 

„V poslední době jsme bohužel zaznamenali narůstající počet nehod, způsobených právě milovníky selfie,“ popisuje pracovnice ministerstva vnitra Jelena Alexejeva. Ministerstvo vydalo minulý týden brožurku, pojmenovanou anglicky (!) „safe selfie“ neboli bezpečná safie, autoportréty. Obsahují místy až bizarní ikony, které upozorňují, jak a hlavně v jakých polohách se lidé nemají fotografovat. Vypovídající je například vyobrazení člověka, který se fotí na kolejišti, zatímco se k němu řítí vlak, nebo třeba člověk, který se drží za anténu na střeše domu, je nahnutý, jednou rukou se drží antény a druhou se fotografuje.

Vezmeme-li v úvahu, že varovné obrázky z brožury vycházejí z událostí, které se opravdu udály, pak je situace v Rusku (a jistě nejen tam) na pováženou. Ruská policie například uvádí, že za posledních několik měsíců zemřelo na následky hazardování při fotografování sebe sama nejméně deset lidí a přes sto se jich při focení selfies vážně zranilo. Zaznamenány jsou například případy, kdy chlapci vylezli na vlak, a tam je pak zabil elektrický proud. U staršího muže skončil tragicky i pokus vyfotografovat se se střelnou zbraní. Když ji instaloval tak, aby vypadala na fotografii co nejlépe, zmáčkl omylem spoušť a zastřelil se.