Královna Nefertiti

Královna Nefertiti Zdroj: BBC

Egypťané se zlobí, nová socha krásné Nefertiti je ohyzdná

Britský server BBC dnes upozornil na skutečnost, která trápí mnohé Egypťany. Královna Nefertiti, manželka faraona Achnatona, proslulá svou výjimečnou krásou, byla totiž vyobrazena na bustě tak ošklivě a její půvab a jemné elegantní rysy tak zcela vymizely. 

Nefertiti znamená v překladu „Přicházející překrásná žena“. Z busty, která svou ošklivostí ohromuje nejen Egypťany, ale také turisty, však není poznat ani krapet původní královniny krásy.

Originál busty slavné královny, která po boku svého manžela vládla ve 14. století před Kristem, je k vidění v berlínském muzeu. Vlastnictví, resp. nárok na tuto bustu krásné královny si dlouhodobě dělají jak Německo, tak právě Egypt. Německo si bustu nárokuje na základě objevu, který v roce 1912 učinil v egyptské El Amarně. Od téhož roku pak je busta vystavena v berlínském muzeu, přičemž už více než sto let se jej Egypt marně snaží získat zpět.

Busta, která nyní vzbuzuje negativní emoce kvůli své ošklivosti, stojí poblíž silnice města Samalut. Pro Egypťany má královna Nefertiti zvláštní význam. Symbolizuje nejen krásu egyptských žen, ale především bohatou a barvitou egyptskou historii. Když se tedy busta, která nepříjemně připomíná spíše nepovedený a neforemný posmrtný výraz ne příliš vzhledné ženy, objevila ve městě, nelze se divit negativním reakcím. Ty se objevily především na sociální síti Twitter, citovala je potom BBC. „Myslím, že takto vypadala královna 4 dny po smrti,“ poznamenal jeden z Egypťanů na svém účtu na Twitteru poté, co bustu spatřil.