Skupina evangelíků z Brazílie se rozhodla, že už má po krk erotického a jinak nevhodného obsahu na Zuckenbergově sociální síti Facebook.

Skupina evangelíků z Brazílie se rozhodla, že už má po krk erotického a jinak nevhodného obsahu na Zuckenbergově sociální síti Facebook. Zdroj: Archív

Facebook je prý samé porno, tak evangelíci v Brazílii přišli s Faceglorií. Místo lajků je tam amen

Skupina evangelíků z Brazílie se rozhodla, že už má po krk erotického a jinak nevhodného obsahu na Zuckenbergově sociální síti Facebook. Nezůstala ale jen u stížností, přichází s alternativou. Je jí sociální síť Facegloria.

Tvůrci této bohulibé alternativy tvrdí, že nová sociální síť (kterou si můžete vyzkoušet na stránkách facegloria.com) získala během prvního měsíce svého fungování přes 100 tisíc uživatelů.

Podle serveru BBC a Time, které o novince z oblasti sociálních sítí informovaly, je na Faceglorii zakázáno užívat na šest set slov. Tím chtěli tvůrci překonat fenomén, který na Facebooku není nijak neobvyklý – urážky, sprostá slova, případně nevhodný obsah. Kromě zakázaných slov však Facegloria přišla ještě s jednou novinkou: Místo zavedeného tlačítka „To se mi líbí“ na Facebooku se na Faceglorii setkáme s tlačítkem „Amen“. Facegloria má ambici zaujmout mnohem širší okruh uživatelů. Sází mimo jiné na to, že Brazílie je zemí s nejsilnější křesťansky orientovaným obyvatelstvem.

Alternativní projekty sociálních sítí, ovlivněné Facebookem, nejsou ojedinělý jev. Již v roce 2013 vznikla islámská alternativa, která nese název Ummaland. V poměru k počtu muslimů však není příliš rozšířená, když uvážíme, že ji využívá jen 319 tisíc vyznavačů islámské víry. Ummaland denně zásobuje své uživatel „inspirativnímu citáty z islámu“, nabízí také zvláštní nastavení soukromí (především pro ženy).