Obama si vyzkoušel roli televizního moderátora, zpovídal přírodovědce Attenborougha

Obama si vyzkoušel roli televizního moderátora, zpovídal přírodovědce Attenborougha Zdroj: BBC

Obama si vyzkoušel roli televizního moderátora, zpovídal přírodovědce Attenborougha

Americký prezident Barack Obama si vyzkoušel roli televizního moderátora, když zpovídal známého britského přírodovědce Davida Attenborougha. Šéf Bílého domu hodlá podle agentury Reuters využít rozhovor k mediálně přitažlivé prezentaci otázky globální změny klimatu, která je jedním ze stěžejních Obamových témat. Krátkou ukázku z rozhovoru, který se bude celý vysílat v neděli, ve čtvrtek zveřejnila stanice BBC.

Attenborough je více než šest desetiletí popularizátorem přírodních věd a známým průvodcem pořadů o přírodě. Obama se v rozhovoru vyznal z toho, že jeho práci sleduje již od svého mládí, a že jej naučila mnohým věcem, zvláště v souvislosti s lidskou odpovědností za budoucnost planety.

"Nejednáme tak rychle, jak bychom potřebovali. A část toho, co jsem se od vás a z vaší skvělé práce naučil, je, že ekosystémy jsou vzájemně propojeny. Pokud jen jedna země dělá správnou věc a ty ostatní ne, problém nevyřešíme. Budeme pro něj muset najít globální řešení," prohlásil v rozhovoru Obama v narážce na malou ochotu některých zemí omezovat emise skleníkových plynů, které podle většiny vědců zásadně přispívají k oteplování planety.

Americký prezident pokračuje v sérii netradičních mediálních prezentací témat, která považuje za důležitá a chce je podat atraktivní formou. Minulý týden se nechal vyzpovídat komikem Markem Maronem pro jeho internetový pořad. O pár týdnů dříve zase mluvil s několika mladými baviči, kteří prezentují své videoklipy na serveru YouTube, a snažil se získat mladé lidi pro svůj program veřejného zdravotního pojištění.