Peniche, Portugalsko

Peniche, Portugalsko Zdroj: Profimedia

Chcete překvapivou dovolenou? Zde je 10 nejlepších evropských pláží

Nakladatelství Lonely Planet je nejenom největší světovou společností na vydávání knih o cestování, ale jeho tipy jsou považovány za směrodatné v cestovním ruchu. Teď nabídlo výběr 10 nejlepších pláží v Evropě. Pokud se tedy chystáte na dovolenou, podívejte se na tento přehled. V mnohém je velmi překvapivý.

1. Jaz, Černá Hora

Hledáte-li samotu, tohle nebude zrovna vaše volba – ale pokud si ke své dovolené chcete přihodit trochu dobrodružství, trochu kultury a spoustu večírků, pak je široká písečná pláž Jaz na perfektním černohorském jadranském pobřeží tím pravým místem. Místo se nachází hned za Budvou, což je takový mini-Dubrovník s krásnými památkami.

2. Peniche, Portugalsko

Pláž jsou vyhlášená zejména mezi surfaři. Zatímco surfaři zamíří na západní pobřeží, zvláště na „supertubos“ – velké vlny, které tvoří tunely – u Medão Grande Beach, kryté zátoky sousední Baleal jsou ideální pro začátečníky, rodiny a prostě pro povalování se. Milovníci historie si oblíbí staré centrum Peniche.

3. Rondinara, Korsika, Francie

O prázdninách tu spustí kotvy flotila vyšnořených jachet a jemný písek zmizí pod masou do bronzova opálených francouzských těl. Rondinara se nachází v polovině cesty mezi Porto Vecchio a historickým Bonifaciem. Díky chráněné poloze nejsou na pláži skoro žádné vlny, jen opravdu malé vlnky vhodné i pro děti. Na pláži je spousta míst k parkování pro ty, co přijedou na jeden den a restaurace přímo na písku nabízí od května do září jídlo a pití.

4. Cale Goloritzé, Sardinie, Itálie

Maličká zátoka s vybělenými kamínky je zastíněna zarostlými skalami, je to jedna z řady pláží na dramatickém pobřeží Golfo di Orosei. Není to klasická plakátová pláž s hebkým, měkkým pískem a palmami v pozadí; její krása spočívá spíše v dramatickém umístění a tyrkysových vodách. Dá se sem dostat jen dvěma způsoby – lodí nebo pěšky.

5. Vik, Island

Vik (v islandštině Reynisfjara) je pravým opakem svých karibských protějšků, má černý písek a dost často je zde mlha. Pláž najdete na nejjižnějším místě Islandu – což je také nejmokřejší místo v zemi. Větrem bičovaná sopečná pláž má gotickou jiných světů. Za odlivu prozkoumejte jeskyně z vychladlé lávy; podle pověsti jejich geometrické sloupy kdysi ukrývaly mytická stvoření. Vesnice Vik a Reynisfjara jsou snadno dostupné z hlavního obchvatu a představují skvělou poslední zastávku, než vyrazíte zpět do Reykjavíku.

6. Bantham Beach, Anglie

Bantham Beach v South Hams v jihozápadní Anglii je opravdu pro každého: Surfaři milují zdejší spolehlivé vlny; rodiny láká kombinace písku, dun a skalních jezírek a výletníci obdivují dramatické pohledy, které se objevují při procházce po South West Coast Path. Další lákadlo: můžete přeskočit na sousední Bigbury Bay a navštívit elegantní artdecový hotel Burgh Island Hotel, který je za přílivu odříznutý od pevniny. Tento honosný hotel minulých dob kdysi hostil slavnou spisovatelku Agathu Christie.

7. Sandwood Bay, Skotsko

Jestli si zde chcete zaplavat, musíte být buď hodně otužilí, nebo mít neopren. Ale pláže, to není jen opalovačka. Je to místo dramatického propojení země a vody – a Sandwood Bay na odlehlém severozápadním cípu Skotska je v tomto ohledu naprosto úchvatná. Dostat se sem je polovina zábavy: Pláž je čtyři míle pěšky od nejbližší silnice, stezka se vine mezi vřesovišti a travnatými dunami písku. Když se vám nakonec otevře pohled na míli dlouhou pláž, stráženou vápencovými skalami Am Buachaille, je to opravdu bohatá odměna.

8. Cala Macarella, Menorca, Španělsko

Baleáry často čelí různým potížím, nezávislí cestovatelé je odmítají coby nejrychlejší způsob, jak sklouznout do zájezdového dovolenkového pekla. Ale Menorca skrývá jedny z nejlepších evropských pláží. Jedním takovým tajemstvím je Cala Macarella, zátoka ve tvaru podkovy v jihozápadním ohybu ostrova, kde jsou pláže s jemným bílým pískem obklopeny útesy porostlými borovicemi a duby.

9. Voutoumi, Antipaxi, Řecko

Stačí vidět jeden řecký ostrov a jako byste znali všechny? Antipaxi, bezvýznamný ostrůvek Jónských ostrovů, by vás mohl překvapit. Najdete tu jedny z nejbáječnějších pláží, na kterých kdy spočinul váš pohled. Maličký ostrůvek, čtyři na tři kilometry, se dá snadno projít pěšky a zdejší celoročně usazené obyvatelstvo čítá – 20 osob. Ale je vážně krásný: Všude víno, olivy, sady a divoké květiny, lemovaný perleťovými plážemi a obklopen mořem v odstínech tyrkysové až indigové barvy.

10. Kurská kosa, Litva

 Pás země, oddělující Baltské moře od Kurského zálivu táhnoucího se od Litvy po Rusko, je nekonečnou pláží. Sama krajina ale zas není tak poklidná. Svěží lesy a louky lákají řadu opeřených stvoření, takže je Kurská kosa považována za ráj pro pozorovatele ptáků. Žasnout můžete i nad největšími pohyblivými písečnými dunami v Evropě. Perfektní výhled na místo zapsané v seznamu Světového dědictví UNESCO se vám naskytne po výstupu na vrchol Parnidis Dune. A pozor, od tohoto roku je Litva v eurozóně, takže cestování je o něco snadnější.

Ucelený přehled o nejlepších plážích najdete zde:http://www.lonelyplanet.cz/prispevky/best-in-europe-nejlepsi-plaze