Šimpanz

Šimpanz Zdroj: Profimedia.cz

Bolí vás často záda? Máte blíže k šimpanzům, zjistili vědci

Britské kolegium odborníků z oblasti medicíny zjišťovalo souvislosti mezi bolestí zad a genetickou blízkostí lidí, kteří takovými bolestmi trpí,  se šimpanzi. Lékaři došli k závěru, že ti z nás, kteří jsou k bolestem náchylnější, mají k šimpanzům blíže.

Výsledky studie zveřejnili lékaři tento týden na stránkách biomedcentral.com (plnou verzi studie v anglickém jazyce si můžete přečíst zde). Nejpodstatnějším závěrem výše zmíněné studie je podle britské BBC, která výsledky studie zveřejnila, fakt, že lidé, kteří mají sklon trpět onemocněními zad, a to od těch nejlehčích až po ty nejzávažnější, mají vyšší podobnost struktury a postavení páteře s páteří šimpanzů. Obdobné je tomu se zakřivením kostí i obratlů, které jsou podobnější s těmi šimpanzími.

Klíčová část studie popisuje, jak evoluce, která postupem tisíců let „napřímila“ člověka, je v mnoha ohledech nedokonalá a u některých jedinců nedokonaná. Nikdo z nás to nepozná na první pohled, pouze při důkladném a dlouhodobém výzkumu, jež probíhá především srovnáváním páteří. Ti z nás, u nichž se tělo neadaptovalo zcela na podmínky chůze pouze po dvou nohách a se vzpřímeným tělem (což je další významný faktor bolesti zad – nerovné postavení těla a jeho nesprávné držení např. při chůzi, běhu, ale i sezení atd.), jsou k problémy s páteří náchylnější.

Studie navíc přináší dalekosáhlé možnosti v oblasti praktického využití. Postupem času by mělo podle BBC být běžné, aby lékaři byli schopni s předstihem určit, který pacient je k problémům s páteří náchylný na základě této genetické výbavy, a určit tak preventivní léčbu, která by měla zabránit plnému vypuknutí případných obtíží.