Výkon českého hokejového týmu pohledem matematiky.

Výkon českého hokejového týmu pohledem matematiky. Zdroj: ČTK

Icetime a délka střídání
Kdo nejvíc boduje
Střelecké pokusy
Moderní statistiky 5v5 + 4v4
Základní statistiky
5
Fotogalerie

Výkon českého hokejového týmu pohledem matematiky, čísla jsou velmi zajímavá

Bodově nejefektivnější je Dominik Simon, z pohledu gólů Martin Zaťovič. Nejvíc soupeře přestřílí Jakub Klepiš, nejméně Tomáš Hertl. Jan Morkes z Brna se před několika měsíci rozhodl přenést hokejovou analyticko-statistickou revoluci do České republiky. A z mistrovství světa nabízí čísla, z jakých se vám zamotá hlava.

V novém Reflexu píšeme o tom, že NHL moderním statistikám propadla – zjistila díky nim například, že ve dvou dnech po sobě by neměl chytat jeden gólman. Díky hlubší analýze čísel se u jednotlivých hráčů objevují skryté kvality. A Chicago Blackhawks, kteří jsou v NHL s čísly nejdál, v posledních pěti ročnících dvakrát vyhráli Stanley Cup.

Česká extraliga podobná čísla nenabízí, tak se do toho pustil Jan Morkes. Teď sleduje opakovaně jednotlivá utkání českého týmu na mistrovství světa a vytváří statistiky. Nebo zpracovává oficiální statistiky do velmi působivých podob. Někdy statistiky přinesou překvapivý obraz českých hráčů, jindy jen vyčíslují a potvrzují to, co všichni cítíme. Třeba, že Dominik Simon hraje skvěle.

Simon totiž zdaleka nejvíc boduje při přepočtu na čas strávený na ledě. Na 60 minut čisté hry má 6,32 bodu, druhý je Kovář, třetí Zaťovič, oba mají víc než čtyři body na 60 minut. Čtvrtý je Jágr s 3,45 bodu na 60 minut. U gólů je pořadí Zaťovič, Jágr, Simon.

Zajímavou statistikou jsou střelecké pokusy celé pětky, jež je na ledě. Plusově se počítají střely všech, kdo jsou zrovna na ledě, ne jen samotného střelce. A minusy se zase všem započítají, když vystřelí soupeř. Relativně nejvíc přestřílí soupeře Jakub Klepiš, následovaný Jágrem, na opačné straně je Tomáš Hertl s Radkem Smoleňákem. Statistika přitom řeší jen případy, kdy je na obou stranách stejný počet hráčů.

Více se o Morkesově inspiraci a cílech dočtete v novém Reflexu.

Další statistiky,  a hlavně jejich interaktivní verzi najdete na webu Jana Morkese thehockeyninja.com v sekci „DATOVÁ ZÁKLADNA ČESKÉHO TÝMU NA MS – #NINJADATA A MNOHEM VÍC“.