Japonci mají ženu, která radí zákazníkům v obchodě. Nic zvláštního? Je to ale robot

Japonci mají ženu, která radí zákazníkům v obchodě. Nic zvláštního? Je to ale robot Zdroj: EPA/Franck Robichon

Varování expertů: Do roku 2025 zmizí 30 procent pracovních míst. Lidi nahradí chytří roboti

Chytří roboti jsou zde. A fungují i v ostrém provozu. Pro příklad můžeme uvést chytrého robota na Massachusettském technologickém institutu (jedné z nejlepších univerzit světa), který studentům servíruje čerstvé cookies, které sám upeče a připraví. Další roboti pomáhají zdravotnictví – americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je povolil užívat při prohlídkách pacientů na dálku. Máme se tedy bát o zaměstnání? Někteří lidé určitě. Informoval o to web businessinsider.com i další média.

“Většinu času, co roboti existují a pracují, je lidé považovali pouze za vhodné nahrazení lidské fyzické síly. Dalším využití pak byly nebezpečné a nudné práce. Jenže to se změnilo. Nyní roboti umějí dělat daleko více věcí, než by se před 10 lety dalo předpovědět,“ říká profesor Ryan Calo, odborník na robotiku z University of Washington.

Ray Kurzweil, hlavní inženýr Googlu, pak dodává, že v roce 2029 nastane takzvaná singularita. Tedy, že roboti budou stejně inteligentní jako ti, co je stvořili.

Podle poradenské firmy Gartner, zmizí do roku 2025 až 30% dnešních pracovních míst. A nebudou to jen místa vyžadující manuální prácí – dotkne se to lidí v kancelářích. Nahrazeni budou reportéři, online marketéři, chirurgové a anestiziologové nebo finanční analytici.

Někteří odborníci ale argumentují tím, že když některá místa zaniknou, tak jiná zase vzniknou. Další hovoří o nadcházející druhé průmyslové revoluci. Zatímco ta první osvobodila od práce lidské svaly, ta druhá osvobodí a předčí lidské myšlení.

Podle článku v týdeníku The Economist právě industriální revoluce nakonec přinesla více pracovních míst, než jich sebrala. Jaká ale bude skutečnost s pracovními místy v blízké budoucnosti, je teď těžké odhadnout. Například v Itálii se také ekonomové domnívají, že robotizace přispěje v příštích 15 letech k zániku pětiny pracovních míst.

Některá místa však s jistotou vydrží prakticky navždy. To jsou zaměstnání, která vyžadují lidský úsudek, kreativní myšlení a komunikaci s ostatními.