New York, USA.

New York, USA. Zdroj: Profimedia.cz

Je vám méně než 30 let? Pro váš život je z velkoměst nejlepší New York, pak Londýn a Berlín

Je vám mezi 15 a 29 lety? A toužíte žít ve městě, které nabízí této věkové kategorii to nejlepší? Podle nové studie „Youthful Cities Index“ je pak pro vás nejlepší americký New York, který následují britský Londýn a německý Berlín. Podle čeho byl tento zajímavý žebříček sestaven?

Youthful Cities Index vznikl hodnocením celkem 101 různých ukazatelů. Průzkumu se zúčastnilo 10 tisíc lidí a hodnocení nabídlo celkem 55 světových velkoměst (Praha hodnocena nebyla). Posuzováno bylo životní prostředí, doprava, bezpečnost, dostupnost služeb, možnosti zaměstnání pro mladé generace, ale také noční život, či vyžití v oblasti hudby, filmu a módy.

Íránský Teherán byl cenově nejdostupnější, dobré vyhlídky pro zaměstnání nabízí San Francisco, Toronto je zajímavé pro svoji rozmanitost, polská Varšava bodovala v případě vzdělávání a třeba Moskva ve sportovním vyžití.

Celkově ale vyhrál New York. Pro české mladé generace je ale důležité druhé místo Londýna a zejména třetí Berlín, který je skutečně mimořádně blízko a v mnoha směrech se zařadil mezi nejdynamičtější města světa. 

Dvacítka nejlepších světových velkoměst pro život mladých lidí:

1. New York
2. Londýn
3. Berlín
4. San Francisco
5. Paříž
6. Toronto
7. Chicago
8. Los Angeles
9. Mexico City
10. Amsterdam
11. Washington
12. Tokio
13. Boston
14. Tel Aviv
15. Varšava
16. Sydney
17. Vancouver
18. Montreal
19. Hong Kong
20. Santiago