Jak mysleli neandertálci?

Jak mysleli neandertálci? Zdroj: Archív

Pohled z dovolené od JXD: Dokument Jak mysleli neandertálci?

Zatímco řada lidí marní volný čas sportem a kulturou, já nepolevuji ve svém výzkumnickém nadšení ani ve dnech dovolené. Proto jsem tuto jarní dovolenou dokončil průkopnický dokument o myšlení neandertálců. Zde je!

„Lidi jsou různý a různý koníčky maj’, sbírají kožky, flašky a kdejaký krám,“ praví stará pecka Pražského výběru. I já se domnívám, že postarší muž živící se mozkem má mít nějaký nekomerční, odtažitý a zcela nepraktický koníček. Amatérskou astronomii, psaní latinské poezie nebo tvorbu fejetonů o našich předcích. Pokud v životě nenajdeme činnost, jež by nás bavila, i když ji neděláme pro peníze, je ten život poměrně chudý.

Proto i já a můj kamarád Petr Jedinák, fotograf a kameraman, trávíme chvíle volna ušlechtilou a zcela nepraktickou činností. Už před dvěma lety jsme se rozhodli natočit nějaký vzdělávací dokument o myšlení neandertálců. Oslovili jsme tedy experimentálního archeologa Petra Zítku a obecného (neklinického) psychologa Pavla Uhláře z FF UK a jali se všichni společně štípat pěstní klín. Neandertálský. Procesy, které se odehrávají v hlavě Petra Zítky při výrobě klínu, se musely identicky odehrávat i v mysli neandertálce, když takový klín vyráběl.

Natočili jsme celý experiment v létě 2013 a cestou zpátky z Jindřichovic pod Smrkem, kde Petr Zítka sídlí, jsme přemýšleli, koho pozveme na premiéru našeho dokumentu. Koho by tak mohlo zajímat myšlení neandertálců. A na nikoho jsme nepřišli. Hrubý materiál pak dva roky ležel v naději, že bude dříve nebo později smazán.

Letos na jaře mne a mého kamaráda Jirku pozval archeolog boleslavského muzea Filip Krásný na archeologickou vycházku s odborným výkladem. Na slovanském valu u Boleslavi jsem mu smutně, jen že mi to slina na jazyk přinesla, povídal o mém ležícím filmu. A Filip pronesl rozhodující a zásadní slova: Mne by to zajímalo!

Takže jsme věděli, že jednoho diváka máme jistého, mně nastala jarní dovolená, ale pršelo, a tak jsem zasedl k počítači a po dvou letech film střihl. Moji pohlednici z dovolené však samozřejmě jako první musí vidět moji čtenáři. Takže naše veledílo s nepříliš divácky atraktivním tématem přináším jako prvním právě vám, čtenářům Reflexu. Jak mysleli neandertálci?