Zurich, Švýcarsko

Zurich, Švýcarsko Zdroj: wikipedia.org

Nejšťastnější zemí na světě je Švýcarsko. Česko je na 31. místě a nezlepšuje se

Ve které zemi jsou lidé podle svých životních podmínek nejšťastněji? Na to dává odpověď takzvaný World Happiness Report 2015, na kterém se podílí i OSN. Podle něj mají sladký život, stejně jako sladkou čokoládu, Švýcaři. Na druhém místě skončilo Dánsko a na třetím je Island. Česká republika obsadila v tomto žebříčku 31. místo. Celkem bylo hodnoceno 158 států a informace byla zveřejněna ve čtvrtek v New Yorku.

Pro Česko je určitým problémem, že se v tomto „měření“ nikam výš neposouvá, naopak za posledních deset let je podle zkoumaných parametrů u nás situace naopak o něco horší. Ne o moc, ale nijak se nezlepšujeme. Pořadí se sestavuje podle mnoha kritérií – ekonomických, sociálních, ale i podle dožití, dosažené svobody, problémy s korupcí a mnoha dalších.

Za vítězným Švýcarskem následují Dánsko, Island, Norsko, Kanada, Finsko, Nizozemsko, Švédsko, Nový Zéland a Austrálie. Poměrně překvapivě je na jedenáctém místě Izrael, který sice žije v bezpečnostním napětí, ale lidé se tam podle odborníků jinak nemají špatně.

Za posledních 10 let si pak nejvíce v žebříčku polepšila středoamerická Nikaragua, naopak rychle klesá (nepřekvapivě) krachující Řecko.

Z dalších zemí je Rakousko třinácté, USA patnácté, Velká Británie jedenadvacátá, Německo je na 26. místě a Francie o dvě místa před Českem. Slovensko je pětačtyřicáté, Polsko až šedesáté a rychle se rozvíjející Čínu najdeme na 84. místě. Ukrajina klesla na hrozivé 111. místo a hned za ní je Irák.

A ve kterých deseti zemích jsou momentálně lidé nejméně šťastní? Jsou to Togo, Benin, Burundi, Rwanda, Burkina Faso, Pobřeží slonoviny, Guinea, Čadu, Afghánistán a samozřejmě válkou postižená Sýrie.