Seznam.cz nabídne do konce roku i mapy světa, budou také v mobilech

Seznam.cz nabídne do konce roku i mapy světa, budou také v mobilech Zdroj: profimedia.cz

Seznam.cz nabídne do konce roku i mapy světa, budou také v mobilech

Internetová firma Seznam.cz chce letos nabídnout v rámci služby Mapy.cz hledání v mapách celého světa. K dispozici bude i offline verze ke stažení do mobilního telefonu. Jako podklad pro mapy mimo ČR bude využívat data OpenStreetMap, které již loni využil pro evropské země. Na setkání s novináři to uvedl generální ředitel Pavel Zima.


Data OpenStreetMap Seznam.cz obohatil svým mapovým klíčem. „Vedle toho jsme kompletně přepsali hledání na mapách a postavili jej na naší fulltextové technologii, která nám umožní výrazně zvýšit kvalitu hledání v České republice a zároveň i hledat celosvětově,“ uvedl Zima.

Seznam chce také v rámci své služby Mapy.cz do konce roku pokrýt spolu s propojenou firmou TopGis celou Českou republiku vlastními leteckými snímky a většinu také panoramatickými 3D snímky. K panoramatickému snímkování nasadí novou snímací hlavici s 18 kamerami, která umožňuje deset snímků za vteřinu. Vedle toho bude fotit i turistické trasy prostřednictvím kamery umístěné na batohu a také další turistické zajímavosti. V první fázi nabídne zjednodušenou 3D mapu Česka, ke které bude doplňovat reálné modely postavené na šikmém snímkování.

Novinkou bude také pomocník při plánování výletů, který by měl jedním kliknutím automaticky vytvořit návrh na celý výlet v dané lokalitě včetně trasy, zajímavostí po cestě a dalších informací. Do konce léta by se měly objevit rovněž interaktivní plánky například ZOO, hradů a zámků nebo nemocnic.