Olga Šroubková

Olga Šroubková Zdroj: Facebook

Stane se dívka, které je teprve 22 let, koncertní mistryní České filharmonie?

Neobvyklý souboj zažívá Česká filharmonie.Ta vybírá dalšího koncertního mistra. A na toto místo míří hodně mladí umělci.

Ve finále jsou totiž tito čtyři lidé: Jiří Vodička (26), Ermir Abeshi (28), houslista albánského původu, který nyní žije v Itálii, Jan Fišer (35) a teprve dvaadvacetiletá Olga Šroubková. Ta se dostala do finále konkurzu dostala již podruhé a její dědeček byl v minulosti slavným koncertním mistrem České filharmonie.

A jak se takový koncertní mistr vlastně vybírá?

První kolo konkurzu bylo přísně anonymní, účastníci hráli za plentou, hodnotící je vůbec neviděli. Do druhého kola, které se konalo minulý týden, pak postoupili čtyři nejúspěšnější adepti. Tam uchazeči hráli vybraný houslový koncert za doprovodu orchestru a předvedli orchestrální sóla. Ani to však není všechno.

Následovat bude třetí kolo v podobě roční účasti finalistů na koncertech České filharmonie. Po tuto dobu budou všichni pod bedlivým pozorováním a na závěr bude jeden z nich vybrán hlasováním. Podobně se to dělá i ve světě. Výběr je tedy hodně dlouhý a náročný, ale orchestr potřebuje naprostou jistotu, že získá výjimečně kvalitního umělce.