Louis Jordan

Louis Jordan Zdroj: ČTK

Našel se ztracený americký rybář. Dva měsíce prý jedl syrové ryby

Ztracený rybář, který se svou desetimetrovou jachtou vyplul v lednu, se po 66 nedobrovolných dnech strávených na moři vrátil na pevninu. Zcela náhodou jej nalezl německý tanker. Muž je zcela zdravý, v nemocnici mu ošetřili jen drobná zranění.

Desetimetrová jachta se pro rybáře stala domovem na dobu 66 dní. Krátce po vyplutí z přístavu Conway v Jižní Karolíně se mu podle všeho porouchala, a muž se tak musel nechat unášet mořskými proudy. Zatím není jasné, za jakých okolností, avšak jisté je, že se jeho jachta převrátila, a tak se muž plavil na obrácené lodi. Britský zpravodajský server uvádí, že se po celou dobu sedmatřicetiletý Louis Jordan živil syrovými rybami a pil dešťovou vodu. Poté, co se ze svého výletu na jachtě nevrátil, se po něm začala shánět rodina. Ohlásila to pobřežní stráži, která po Jordanovi začala pátrat.

Naneštěstí však Jordan neodevzdal před vyplutím plán své trasy, jak měl, čímž se pátrání po něm ztížilo. Po deseti dnech zanechala pobřežní stráž svého snažení, po muži jako by se slehla zem.

Nyní se ukazuje, co se odehrálo. Jachta se údajně porouchala, a stala se tak neovladatelnou. Unášela Jordana na širé moře, aniž mohl jakkoli její směr ovládnout. Přesnou příčinu poruchy zatím neznáme. Podle prohlášení Jordana se také loď převrátila, čímž měl situaci ještě těžší.

Jordan se dostal z přístavu téměř tisíc mil daleko. Ihned poté, co jej objevil zmíněný německý tanker, hovořil se svým otcem. „Je mi fajn,“ vzkázal mu.