Rozvod

Rozvod Zdroj: Marek Douša

Steve Fisher: Jaký je nejlepší rozvodový návrh

Dobrý den. Vítejte, Milane a Mílo. Vítejte. Posaďte se, prosím, oba. Nejprve vám chci říct, že jsme nesmírně potěšeni tím, že jste si k naplánování svého rozvodu vybrali právě naši agenturu Šťastné konce.

Je mi jasné, že jste z toho velkého dne celí vzrušení, ale zároveň vás oba trochu znervózňuje. Koneckonců, rozvod je velký krok pro každý manželský pár a vy si teď pravděpodobně sami sobě kladete všechny ty otázky, o nichž uvažují lidé, kteří se již rozhodli z chomoutu se vysmeknout. Jsem skutečně na rozvod připraven? To jsem si fakticky našel tak špatného partnera? Jsem doopravdy smířen s tím, že se nyní klidně zavážu k tomu, že už si nikdy nikoho na krk neuvážu?

Žádné starosti. Tahle předrozvodová nervozita je naprosto přirozená. A přátelé vám asi tak moc nepomáhají, že ne? Když lidem řeknete, že se budete rozvádět, obvykle na vás hned spustí: „Ale to je mi doopravdy líto.“

Líto? Co je to za tristní výraz! Co takhle „gratuluju!“? To je i filozofie naší agentury. Vidíme to tak, že v každém milostném vztahu dochází ke dvěma významným událostem. První je den, kdy se rozhodnete oženit či vdát a s partnerem strávit zbytek života. Druhý je pak okamžik, kdy si konečně uvědomíte, že „zbytek vašeho života“ je vlastně hrozně dlouhá doba na to, abyste ji celou strávili ve společnosti toho druhého.

Zamyslete se nad tím. Každý asi máte nějakého nejlepšího přítele či přítelkyni, nemám pravdu? Báječně s ním či s ní vycházíte. Cítíte se v jeho či její společnosti skvěle. Jeden druhého dokážete rozesmát. Shodnete se skoro ve všem. Nikdy se nehádáte. Prostě skvělý vztah.

Dovedete si představit, že s tím svým nejlepším přítelem budete žít? Že s ním či s ní budete pořád? Vždycky spolu snídat, obědvat a večeřet, chodit do kina, spát spolu, jezdit spolu na dovolenou, trávit spolu celé ty dlouhé hodiny na návštěvě partnerových příbuzných? Ne, jasně že nedovedete. Vždyť byste už po pár týdnech měli nutkání toho druhého zaškrtit.

Faktem je, že spárovat se na celý život je skvělá myšlenka, ale v přírodě není příliš rozšířená. Jo, dělají to labutě. Taky bělohlaví orli a ty rybičky, pomci černí. Ale všechna tahle zvířata mají ještě jedno společné. Dožívají se tak 15 až 20 let. Je pravda, že albatros je monogamní a může se dožít 50 až 70 let, ale samci odlétají a nechávají samičky samotné po většinu roku. Tak to zrovna není ideální stav, který byste označili termínem „oddaný vztah“.

Takže, jste-li spolu 15 či 20 let, dobrá, gratulujeme! Skutečně. To je úspěšné manželství. Ale oba si už potřebujete odfrknout.

A určitě nejste jediní. Víme, že dnes asi polovina manželství končí rozvodem. Pokud jde o tu druhou polovinu, co se nerozvede, kolik z těch lidí je doopravdy „šťastných“? Kolik manželských párů spolu zůstává jenom proto, že nevědí, jak z toho vyklouznout, nebo se prostě rozvodu bojí? Jen pomyšlení na takovou situaci nahání husí kůži.

Proto jsme založili naši agenturu – abychom pomohli manželským párům překonat strach a komplikace, jež vám stojí v cestě k novému šťastnému životu single. Například vám pomůžeme vyřešit všechny ty nepříjemné problémy s penězi, chatou, bytem a péčí o děti. Taky se postaráme o veškeré papírování se změnou příjmení, bankovních kont, pojištění a právních nároků na společný majetek manželů.

Je zřejmé, že byste tohle všechno dokázali zvládnout i sami. Mohli byste si oba najmout právníky a soudit se o každý halíř. Ale proč? Proč se soudit? Vždyť se asi máte pořád ještě rádi. Jenom se už nemůžete vystát. Pochopitelně! Jste přece rodina!

Dovolte tedy, abychom vám to přesně načrtli. A první, co bychom měli začít plánovat, je party na oslavu vašeho velkého dne. Všechno zajistíme – pohoštění, květiny, výzdobu, hudbu. V jakém stylu byste chtěli svůj rozvod pojmout? Shakespearovský styl je dodnes populární. Vy dva jako Othello a Desdemona? Nebo snad něco ruského? Anna a Karenin? Ty dobové kostýmy ze sedmdesátých let devatenáctého století jsou vskutku nádherné!

No, v každém případě to bude báječné, slibuju. Bude to nezapomenutelný den. Ne jako váš den svatební. Chacha. Dělám si legraci. Pardon. Tady je papírový kapes­níček...

Steve Fisher – Američan v Praze. Překlad Jan Valeška. Text byl původně publikován v tištěném Reflexu č.10/2015.