Vláda

Vláda Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Až 85 procent Čechů si myslí, že politiky jejich názory vůbec nezajímají

Naprostá většina Čechů si myslí, že politiky nezajímají názory obyčejných lidí. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nezájem ze strany politiků pociťují občané dlouhodobě. Podobně jako letos dopadly výzkumy i v minulých letech.

Kolem 70 procent dotázaných je přesvědčeno, že se o jejich názory stará pouze malá část volených zástupců. Další desetina dokonce trvá na tom, že myšlenky obyčejných lidí nezajímají ani jediného politika. Pouze 15 procent věří v zájem většiny politických reprezentantů.

"I přes značně skeptický postoj veřejnosti k této otázce je tak aktuálně o zájmu politiků přesvědčeno nejvíce lidí za celé sledované období, tedy od roku 2009," uvedlo CVVM. Oproti loňsku se celkový podíl negativních odpovědí zmenšil, ale pouze o několik procentních bodů. O pět procent například ubylo Čechů, kteří si myslí, že se o ně nezajímá žádný politický zástupce.

Poněkud optimističtěji na zájem politiků o mínění občanů pohlížejí lidé, kteří se na pravolevé škále politické orientace sami hlásí k pravici či pravému středu a ti, kteří svoji životní úroveň hodnotí jako dobrou. Také mladší lidé jsou o trochu méně skeptičtí než starší.

Převážná většina Čechů podle průzkumu věří, že se může otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnosti. Už pouze menšina ale uvádí, že může ovlivnit řešení problémů ve své obci. Pouze desetina si pak myslí, že je schopna ovlivnit i řešení problémů na celostátní úrovni.

Průzkum provádělo CVVM v období od 2. do 9. února. Zúčastnilo se ho 1069 obyvatel ČR starších 15 let.