Harvardova univerzita

Harvardova univerzita Zdroj: Profimedia.cz

100 nejlepších univerzit světa: Vyhrál Harvard, nejblíže k nám je škola v Mnichově

Letošní prestižní žebříček 100 nejlepších univerzit světa (The Times Higher Education World Reputation Ranking) s převahou vyhrála slavná americká Harvardova univerzita. Na druhém a třetím místě jsou známé britské univerzity v Cambridge a Oxfordu.

Pořadí bylo sestaveno podle hlasování 10 tisíc akademiků ze 142 států světa. V první desítce jsou po Oxfordu už pouze americké vysoké školy v tomto pořadí: Massachusettský technologický institut, Stanford, kalifornská Berkeley, Princeton, Yale, Kalifornský technologický institut a Kolumbijská univerzita.

Následuje Chicagská univerzita, potom nejlepší škola země vycházejícího slunce, kterou je Tokijská univerzita. Na vynikajícím 15. místě je Švýcarský federální technologický institut v Curychu, na 24. místě Národní univerzita v Singapuru a hned za ní ruská Moskevská státní univerzita M. V. Lomonosova. Po ní pak první čínská vysoká škola - Čching-chua v Pekingu.

Z prestižní stovky světových univerzit je nejblíže k České republice Mnichovská univerzita, plným názvem Ludwig-Maxmilians-Universität München.

Celkem se objevily v žebříčku školy z 21 zemí. USA v něm mají 43 univerzit a druhá Velká Británie 12. Další země jsou v tomto pořadí: Německo (6), Austrálie, Nizozemsko a Francie (5), Kanada (3). Po dvou univerzitách mají Japonsko, Švýcarsko, Singapur, Rusko, Čína, Švédsko a Hongkong. Jednu vysokou školu mají v tomto pořadí Belgie, Tchaj-wan, Brazílie, Mexiko, Jižní Korea, Dánsko a Finsko.