50 odstínů šedi

50 odstínů šedi Zdroj: profimedia.cz

V mnoha zemích zakázaly 50 odstínů šedi, město na Severním Kavkazu se vzepřelo

Současný filmový hit 50 odstínů šedi neputuje světem nijak jednoduše. V mnoha zemích bylo jeho promítání zakázáno. A „stopku“ nevystavily jen státy malé a bezvýznamné. Dokonce to nejsou jenom muslimské země, kde se to dalo čekat. Jedno město na Severním Kavkazu, Pjatigorsk, se pak přímo vzepřelo nařízení svých cenzorů.


50 odstínů šedi se nesmí promítat kvůli sexuálním scénám například v Malajsii, Indonésii, Nigérii, Spojených arabských emirátech, ale i v Keni, Kambodži či Papuy Nové Guinei. K zákazu se přidalo i pět autonomních severokavkazských republik, kromě jiných Čečensko, Dagestán či Ingušsko. Ty jsou součástí Ruska, kde se film ale promítat smí.

Dagestánský ministr mládeže, Zaur Kurbanov, doslova prosil lidi, aby všude 50 odstínů šedi bojkotovali, aby si film nepouštěli nikdy v budoucnu ani doma a popsal jej jako „špínu“.

Úředníci ve městě Pjatigorsk v severokavkazském Staropolském kraji ovšem rozhodli, že 50 odstínů šedi do kin, na rozdíl od jiných míst regionu, pustí. Ruská agentura Regnum pak napsala, že do města se „hrnou“ na populární dílo lidé ze širokého okolí.