Čtrnáctiletý mladík vymyslel mluvící krabičku cigaret, která varuje před kouřením

Čtrnáctiletý mladík vymyslel mluvící krabičku cigaret, která varuje před kouřením Zdroj: profimedia.cz

Čtrnáctiletý mladík vymyslel mluvící krabičku cigaret, která varuje před kouřením

Čtrnáctiletý mladík v Dubaji vymyslel krabičku cigaret, která varuje lidi před kouřením prostřednictvím zvukové zprávy. V rozhovoru pro místní média mladík původem z Indie uvedl, že mechanismus v krabičce je podobný tomu, který se používá ve hrajících narozeninových přáních.


Kdykoliv kuřák otevře krabičku, mikročip přehraje zprávu varující před zdravotními riziky kouření, napsala italská agentura ANSA.

Vynález měl velký ohlas v médiích. Ta upozorňují i na to, že mladík boj proti cigaretám považuje za jakési své poslání. V rozhovoru vzpomínal na dobu, kdy mu bylo asi pět let a on byl zvědavý, jaké to je kouřit. Jeho dědeček ho proto vzal do obchodu a koupil mu doutník. On se pokusil šlukovat, začal však kašlat a zjistil, že se mu špatně dýchá. Od té doby prý kouření nenávidí.

Mladík v rámci boje proti kouření rovněž o prázdninách distribuuje protikuřácké letáky a plakáty. Domnívá se, že jeho vynález bude mnohem účinnější než písemné varování. Je také podle něj finančně životaschopný, protože čip v krabičce se mu podařilo získat za dva dírhámy, tedy zhruba 13 korun.