Jaké mají šaty barvu?

Jaké mají šaty barvu? Zdroj: wired.com

Šaty, které rozdělily svět: Jakou mají barvu? Zaleží na tom, zda jste muž, či žena

Znáte to. Muži a ženy se jen málokdy shodnou na přesném odstínu barvy. Co je pro ženu okrová, zlatožlutá, máslová, kanárkově žlutá nebo neonově žlutá, je pro muže často jen žlutá. Nyní ale debata o tom, jakou barvu mají dámské šaty, dosáhla svého imaginárního virtuálního vrcholu.

Všechno začalo, když se matka mladé nevěsty poohlížela po šatech pro svou dceru. V obchodě si jedny vyfotila a poslala jí fotografii. Dcera se svým nastávajícím si fotografii prohlédli, a tam právě začal spor. Jeden tvrdil, že jsou modročerné, druhý, že zlatobílé. Protože se za žádnou cenu nedokázali shodnout, fotku šatů vyvěsili na sociální sítě – Facebook a Twitter. Desetitisíce lidí z těchto virtuálních komunit se nyní nemohou shodnout na tom, jakou mají šaty barvu.

Jakou mají barvu?Jakou mají barvu?|wired.com

Vnímání barev může být pro každého člověka odlišné. U tohoto případu je však kuriózní, že pokud se podíváme na tweety jednotlivých uživatelů, kteří se k „případu šaty“ vyjadřovali, nejsou se ženy ani muži stoprocentně shodnout na „své“ barvě – i když z velké části je možné říct, že se ženy shodují na modročerné, zatímco muži na zlatobílé.

„Ženy a muži vnímají barvy rozdílně,“ píší odborné stránky Zeiss.cz o problematice rozdílného vidění. Ženy vnímají svět v teplejších barvách a lépe než muži rozeznávají například různé odstíny červené barvy. Muži, na druhou stranu, lépe vnímají menší kontrast a rychlý pohyb. Předpokládá se, že tento rozdíl má evoluční základ: v pravěku ženy musely být schopny najít například červené plody v zeleném lese, zatímco muži lovili divokou zvěř. Určitou roli rovněž hraje testosteron, který podporuje tvorbu nervových spojení a nervových buněk v mozkovém zrakovém centru nenarozeného dítěte,“

Ostatně, posuďte sami – jakou barvu mají zmíněné šaty?

Jaké mají šaty barvu?Jaké mají šaty barvu?|Wired.com