Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Elektronické knihy získávají stále větší oblibu i v Česku

Kdysi platilo, že knihy vlastnili jen velcí boháči a vzdělanci. Někteří z nich nakupovali díla na metry, aby ohromili návštěvníky bohatstvím svých knihoven. V digitálním věku je všechno jinak. Klasické knihy se dostávají do velkého souboje se svými elektronickými klony.

U nás se zatím zdá, že pořád vítězí klasická kniha, ale statistiky ukazují na jiný trend. Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů se oproti roku 2013 loni prodej elektronických knih zdvojnásobil na milion kusů a tržby stouply na zhruba 120 milionů korun. Průměrná cena, kterou zaplatil za jednu e-knihu čtenář, je tak 120 korun.

Pořád se to nedá srovnávat s tím, jak se trh s elektronickými knihami vyvíjí v některých jiných evropských zemích. Například ve Velké Británii jim už patří čtvrtina trhu, v Německu je to kolem desetiny a zatím menší podíl mají čtenáři e-knih ve Francii s necelými třemi procenty. Trend digitalizace se ale zdá být neúprosný.

„Už několikátý rok po sobě zaznamenáváme téměř stoprocentní nárůst tržeb oproti roku předcházejícímu. Pro rok 2015 předpokládáme prodej zhruba 600 tisíc knih v elektronické podobě,“ říká Jiří Vlček český průkopník čtení podobných knih a spoluzakladatel společnosti Palmknihy. Přitom u nás tvoří e-knihy zatím jen zhruba 1,5 procenta knižního trhu.

Rychle rostoucí trh s e-knihami těží především z penetrace společnosti stále modernějšími a výkonnějšími technologickými zařízeními, která umožňují čtení přímo z obrazovky. Tablety, specializované čtečky a v poslední době především mobilní telefony pomáhají dílům v elektronické podobě.

Také vydavatelé více chápou, že žhavá novinka, stále žádaný bestseller, nebo povinná četba do školy, musí být nabídnuta i v elektronické verzi. Bohužel ani v tomto segmentu digitální komunikace piráti nespí a vydavatelé se pomalu dostávají do stejné situace, jakou už dlouho řeší producenti filmů či hudby. Proto se dnes už prakticky každá knižní novinka dá sehnat i v elektronické podobě. A co víc, některé z připravovaných knih se dají objednat a koupit za výhodnější cenu v předprodeji. Navíc dostanete už měsíc před vydáním i první třetinu knihy a čekání na bestseller si tak můžete zkrátit jeho čtením.

Další výhodou e-knih je, že kapacita dnešních zařízení je pro potřeby běžného čtenáře téměř neomezená. Bonusem zejména pro starší čtenáře je možnost zvolit si velikost písma. A k dispozici jsou už i takové čtečky a aplikace, které vám knihu budou číst za vás do sluchátek.