Sam Smith, Beyoncé a Lady Gaga

Sam Smith, Beyoncé a Lady Gaga Zdroj: EPA

Gwen Stefani
Rihanna
Rihanna
Miley Cyrus
Katy Perry
19
Fotogalerie

Objev Sam Smith ovládl ceny Grammy, bodovala Beyoncé i Lady Gaga

Hudební cenu Grammy v kategorii nahrávka roku získal v neděli v Los Angeles Sam Smith za nahrávku Stay With Me. Britský soulový zpěvák se tak stal nejúspěšnějším umělcem 57. ročníku vyhlašování ocenění. V gramofonky proměnil čtyři ze šesti nominací. Má také nejlepší píseň a stal se objevem roku. Ocenění za album roku získala překvapivě deska Morning Phase rockového hudebníka Becka. Zlaté gramofonky udílela americká Národní akademie hudebního umění a věd v celkem 83 kategoriích.

Dvaadvacetiletý Smith získal před udílením cen šest nominací na Grammy, stejně jako jeho konkurent Pharrell. Nakonec získal i hlavní ocenění za nejlepší nahrávku a píseň díky baladě Stay with me. O trofej za nahrávku roku usilovaly také Australanky Iggy Azaleaová s písní Fancy a Sia s písní Chandelier s Američankami Meghan Trainorovou (All About That Bass) a Taylor Swiftovou (Shake it Off).

"Chci poděkovat muži, o němž tato nahrávka je a do něhož jsem se loni zamiloval. Moc ti děkuji, žes mi zlomil srdce, protože jsi mi přinesl čtyři Grammy," pronesl v děkovné řeči Smith, jenž se netají svou homosexuální orientací.

Smith převzal od zpěváka Bee Gees Barryho Gibbse rovněž zlatý gramofonek určený pro nejlepší popové vokální album. Patří jeho debutové desce In The Lonely Hour. Ta byla nominována také v jedné z hlavních kategoriích Album roku. Tím se ale stalo Beckovo Morning Phase, které je zároveň nejlepším rockovým albem roku.

Pharrell Williams získal tři ceny, za nejlepší popové sólové vystoupení (Happy živě), videoklip (Happy) a nejlepší městské album (GIRL). Nejlepším elektronickým albem je Syro (Aphex Twin) a nejlepším albem alternativní hudby je St. Vincent (St. Vincent).

I letošní předávání cen Grammy mělo bohatý hudební doprovodný program, který z části obstarají nominovaní umělci. Ostrý start nedělního slavnostního večera zajistila australská rocková kapela AC/DC, která zahráli hity Rock or Bust a Highway to Hell. Legendární Australané na Grammy vystoupili vůbec poprvé.

Jedním z vrcholů hudebního programu bylo vystoupení osmadvacetileté popové hvězdy Lady Gaga a o 60 let starší jazzové legendy Tonyho Benneta. Ti v neděli získali Grammy za nejlepší album tradičního vokálního popu díky kolekci společných duetů Cheek to Cheek a právě titulní píseň alba zazpívali před slavnostním publikem. Jeden z několika duetů zazpívala také britská dvojice Jessie J a Tom Jones, kteří interpretovali klasickou píseň z roku 1964 You've Lost That Lovin' Feelin.

Pharrell předvedl verzi svého hitu Happy v doprovodu klasického klavíristy Lang Langa či gospelových zpěváků. Na pódiu se objevila také Katy Perryová, Irský zpěvák Hozier se slavnou Skotkou Annie Lennoxovou nebo Gwen Stefaniová s Adamem Levinem, Kanye West, Madonna, Rihanna i Paul McCartney.

Americká hudební akademie už před slavnostním večerem oznámila také vítěze v dalších kategoriích. Například nejlepším albem současného rhythm and blues se stalo album Love, Marriage & Divorce Toni Braxtonové a Babyface. Nejlepší R&B písní se stala Drunk in Love od manželské dvojice Beyoncé a Jay Z. Nejlepším albem rapu je The Marshall Mathers LP2 (Eminem), nejlepším rockovým songem Ain't It Fun (Hayley Williamsová a Taylor Yorková), mezi countryovými písněmi zvítězila I'm Not Gonna Miss You (Glen Campbell).

Prostřednictvím nahraného vzkazu na galavečeru promluvil i prezident Barack Obama, který vyzval hudebníky a fanoušky, aby se zasadili o zastavení domácího násilí. "Není to v pořádku a musí to skončit," prohlásil Obama. "Umělci mají jedinečnou moc měnit smýšlení a přístupy a přimět nás k přemýšlení a mluvení o důležitých věcech," řekl Obama.

Extravagance na červeném koberci

Prakticky se stejným očekáváním jako odpověď na otázku, kdo si letos odnese hudební ceny Grammy, se v noci na dnešek v Los Angeles čekalo na to, v jaké oděvní kreaci se která hvězda hudebního nebe objeví na červeném koberci. A jako obvykle nebyli diváci zklamaní - i letošní ročník nabídl pestrou směs tradičních i velmi odvážných oděvních kousků. A co do extravagance byl možná jedním z nejúspěšnějších