Kanadský nejvyšší soud povolil v pátek lékařskou pomoc při eutanazii u dospělých lidí, kteří jasně projevili zájem dobrovolně ukončit svůj život kvůli nevyléčitelné nemoci způsobující trvalou a nesnesitelnou bolest.

Kanadský nejvyšší soud povolil v pátek lékařskou pomoc při eutanazii u dospělých lidí, kteří jasně projevili zájem dobrovolně ukončit svůj život kvůli nevyléčitelné nemoci způsobující trvalou a nesnesitelnou bolest. Zdroj: profimedia.cz

Přejete si zemřít? V Kanadě vám při eutanazii přidělí i lékaře

Kanadský nejvyšší soud povolil v pátek lékařskou pomoc při eutanazii u dospělých lidí, kteří jasně projevili zájem dobrovolně ukončit svůj život kvůli nevyléčitelné nemoci způsobující trvalou a nesnesitelnou bolest. Informovala o tom agentura AFP.

Nejvyšší soud rozhodl, že zákaz lékařské asistence při eutanazii v trestním řádu porušuje kanadskou listinu práv a svobod. Nicméně pozastavil výkon svého rozhodnutí na dobu jednoho roku, aby kanadští zákonodárci zrevidovali příslušný zákon.

Soud tak rozhodl poté, co se na něj obrátily rodiny dvou žen ze západokanadské provincie Britská Kolumbie, které trpěly nevyléčitelnými degenerativními nemocemi a které jsou nyní již po smrti. Jedna z nich podlehla infekci a druhá musela odjet do Švýcarska, aby jí provedli eutanazii tam. Zdůvodnila to potřebou odejít ze života bez hrůzy z pomalého umírání.

Kanadský nejvyšší soud o eutanazii rozhodoval již v roce 1993, kdy se ale proti ní postavilo pět soudců z devíti z obavy z možného zneužití bezbranných osob. Dnešní rozhodnutí bylo jednomyslné.