Babišova restaurace Paloma

Babišova restaurace Paloma Zdroj: restaurant-paloma-mougins.com

Babišova restaurace ve Francii obhájila michelinskou hvězdu

Držitelem prestižních tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzské gastronomie, se pro rok 2015 stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách. Kuchařem roku byl prohlášen Yannick Alléno (46), který řídí restauraci Pavillon Ledoyem u pařížské třídy Champs-Elysées. Informovala o tom agentura AFP. Celkem autoři průvodce ocenili 609 podniků.

V loňském roce získala jednu michelinskou hvězdičku také restaurace Paloma v městečku Mougins patřící ministru financí Andreji Babišovi. Na serveru Michelina pro tento rok se Paloma nachází také. Také na známém cestovatelském webu TripAdvisor ji většinou lidí hodnocena velmi kladně.

Pokud jde o vítěznou restauraci, tak La Bouiette, která leží v Saint-Martin de Belleville v Savojsku ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem, provozuje samouk René Meilleur se svým synem Maximem. Jejich společná kuchyně údajně čerpá z místních tradic a je podle Michelinova průvodce "velkorysá, autentická a plná emocí" a nabízí "výjimečné produkty". Za mimořádnou označuje průvodce především jejich znalost místních ryb.

V pondělí zveřejněný gastronomický průvodce hodnotí pouze restaurace na území Francie. Tříhvězdičkových je v zemi nyní 26, na celém světě je jich pro srovnání 111. Dvěma hvězdami letos vyznamenali autoři průvodce 80 restaurací, z toho sedm nově. Jednu si jich pak v rádci francouzských labužníků na rok 2015 vysloužilo 503, z toho 37 letos vůbec poprvé. Celkem Michelinův průvodce 2015 doporučuje ochutnat jídla 609 kuchyní.