Svět

Svět Zdroj: Yougov.co.uk

Svět
USA
Rusko
Velká Británie
Německo
16
Fotogalerie

Nejobdivovanější ženou světa je herečka Angelina Jolie, mezi muži podnikatel Bill Gates

Nejobdivovanější ženou světa je v současnosti americká herečka Angelina Jolie, která je také zvláštní velvyslankyní Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Mezi muži je pak první spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti Microsoft Bill Gates. Ten spolu s manželkou Melindou zase daroval v posledních letech miliardy dolarů na humanitární účely. Exkluzivní žebříček „nejobdivovanějších lidí světa“ sestavila britská výzkumná agentura YouGov.

 

V prosinci YouGov sestavila nominaci 25 žen a 25 mužů z celého světa a další 5 populárních jmen si dodali výzkumníci v zemích, kde studie probíhala. Těch států bylo celkem 23 a žijí v nich dvě třetiny světové populace. Průzkumu se celkově zúčastnilo 25 tisíc lidí, kvůli reprezentativnosti jich muselo být v každém státě více než tisíc.

A výsledky jsou poměrně překvapivé!

Například v mnoha zemích (samozřejmě kromě Číny) se v první desítce objevoval tibetský dalajlama a v některých státech dokonce vyhrál (ve Francii a Švédsku). Americký prezident Obama se objevil v první desítce skoro v každé zemi. U žen kromě Angeliny Jolie bodovala nejmladší nositelka Nobelovy ceny míru z loňského roku Pákistánka Malála Júsufzajová a z političek bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová či německá kancléřka Angela Merkelová.

Celkové pořadí prvních pěti nejobdivovanějších žen je toto: Americká herečka Angelina Jolie, pákistánská aktivistka Malála Júsufzajová, Hillary Clintonová, britská královna Alžběta II. a pátá je Michelle Obamová, první dáma USA. Za ní už byla ale kanadská zpěvačka Céline Dion. Osmá je herečka Julia Roberts, devátá barmská politička a někdejší nejznámější disidentka světa Su Ťij a desítku uzavírá kancléřka Merkelová.

U mužů vyhrál zcela jasně Bill Gates, následovaný Barackem Obamou, třetí je čínský prezident Si Ťin-pching, pak hongkongský herec Jackie Chan (bodoval především v Asii) a indický premiér Nárendra Módí. Papež František je šestý, dalajlama sedmý, například na devátém místě je fotbalista David Beckham či na třináctém místě herec Brad Pitt. Překvapením je 20. místo údajně „nenáviděného“ amerického exprezidenta George W. Bushe, který skončil dokonce v Americe na výborném pátém místě.

V jednotlivých zemích samozřejmě bodovali místní politici, umělci či sportovci. V Rusku proto zvítězil Vladimir Putin a mezi ženami byla druhá zpěvačka Alla Pugačevová. Ve Finsku zase přesvědčili sportovci – první byl hokejista Temmu Selänne a biatlonistka Kaisa Mäkäräinen.

Na kompletní výsledky i na výsledky v jednotlivých zemích se podívejte v galerii. Je to nesmírně zajímavé.