Tokio

Tokio Zdroj: Profimedia.cz

20 nejbezpečnějších významných měst světa – vyhrálo Tokio

Známý časopis The Economist v rámci svého projektu Intelligence Unit sestavil žebříček 50 nejbezpečnějších významných měst světa. A vítězem se stalo japonské hlavní město Tokio.

Pořadí vzniklo na základě velmi podrobných analýz ze 40 různých kvalitativních i kvantitativních ukazovatelů. Například – od bezpečnosti ve zdravotnictví až po dopravní nehody. Praha hodnocena nebyla. V evropském výběru se v tomto případě ocitlo 13 měst kontinentu, česká metropole není podle všeho až tak „důležitá“.

Prvenství Tokia až tolik nepřekvapuje, protože Japonsko je léta považováno za velmi bezpečnou zemi a to i pro cizince. Pro svět je pak dobrou zprávou, že Tokio bude pořadatelem letních olympijských her v roce 2020 a bude v té době hostit statisíce zahraničních návštěvníků. To brazilské Rio de Janeiro (pořadatel olympiády v roce 2016) je na tom o hodně hůře.

Na druhé straně žebříčku, tedy méně bezpečná města, se ocitly v tomto výběru saúdskoarabský Rijád, jihoafrický Johannesburg, vietnamské Ho Či Minovo Město, íránský teherán a indonéská Jakarta.

Zde je 20 nejbezpečnější významných měst světa pro rok 2015 podle The Economist:

1. Tokio, Japonsko

2. Singapur

3. Ósaka, Japonsko

4. Stockholm, Švédsko

5. Amsterdam, Nizozemsko

6. Sydney, Austrálie

7. Curych, Švýcarsko

8. Toronto, Kanada

9. Melbourne, Austrálie

10. New York, USA

11. Hong Kong, Čína

12. San Francisco, USA

13. Tchaj-pej, Tchaj-wan

14. Montreal, Kanada

15. Barcelona, Španělsko

16. Chicago, USA

17. Los Angeles, USA

18. Londýn, Velká Británie

19. Washington, USA

20. Frankfurt, Německo

Kompletní zprávu o bezpečí v 50 městech světa si můžete přečíst zde.