Pamela Scottová

Pamela Scottová Zdroj: Archiv Pamely Scottové

Muž zachránil život své ženy tím, že vytiskl 3D model jejího nádoru

O 3D tiskárnách jsme již všichni slyšeli. Jejich skutečné možnosti se však teprve začínají objevovat. Své o tom ví Michael Balzer, který pomocí podobné tiskárny zachránil zrak a dost možná i život své manželce. Informoval o tom web makezine.com.

Vraťme se ale nejdříve o rok a půl zpět. V létě roku 2013 byl Michael Balzer živnostníkem. Živil se hlavně 3D grafikou a pomáhal své manželce – psychoterapeutce Pamele Shavaun Scottové při léčení klientů se závislostí na počítačových hrách. Na podzim pak založil firmu na 3D tisk a 3D skenování. Ve stejnou dobu jeho ženu často bolet hlava.

Několik měsíců předtím Scottová podstoupila operaci, při které jí odstranili štítnou žlázu. Manželé tedy dávali pozor na jakoukoliv komplikaci, která by se po zákroku mohla vyskytnout. Při bolestech hlavy šla proto paní Scottová ihned na magnetickou rezonanci. Lékaři ji našli třícentimetrový nádor za jejím levým okem. Podle doktorů se však nejednalo o tragédii – nádor byl nezhoubný. Podle doktorů se neměl zvětšovat. To však Balzerovi nezdálo a tak poslal sken magnetické rezonance několika dalším odborníkům. Většina z nich doporučila okamžitou operaci.

Za několik měsíců šla pamela Scottová opět na magnetickou rezonanci. Doktoři byli zděšení – nádor se podstatně zvětšil. Doma ale Balzer porovnal nový sken s těmi starými a zjistil, že doktoři nádor změřili pouze z jiného pohledu a ve skutečnosti je stejný. V tento moment ho ale napadla spásná myšlenka – vyrobit kombinaci 2D skenů z magnetické rezonance a vytisknout na 3D tiskárně také 3D model mozku své manželky.

Model pak Balzer poslal do univerzitní nemocnice v Pittsburghu, která se specializuje na neinvazivní operace. Právě model manželčina mozku tam přesvědčil lékaře o tom, že méně riskantní operace vedená skrze oční důlek (b
ěžně se tento tumor operuje přes rozřízlou lebku) je nejlepším řešením.

Scottové odstranili nádor v květnu 2014. Podle neurochirurga ji byl zákrokem zachráněn zrak – kdyby ještě 6 měsíců čekala, nádor by jí připravil o zrak a možná i o život. Tři týdny po operaci byla Pamela Scottová opět v práci.

Na příběhu je vidět, že 3D tiskárny začínají ve zdravotnictví hrát čím dál větší roli. V Číně a Austrálii, kde jsou 3D implantáty povolené, lékaři nahrazují menší kosti, celé pánve, ramena a kotníky. 3D tiskárny také pomáhají studentům medicíny při nácviku náročných operací tím, že vytisknou orgán spolu s jeho unikátní vadou. Studenti pak operují na 3D modelu a tím získávají další zkušenosti.