Hrachovka

Hrachovka Zdroj: Marek Douša

Dopis redaktorovi rubriky „Na tohle je polévka“ o nevěře i šéfovi-idiotovi

Vážený pane redaktore rubriky „Na tohle je polévka“!

Manžel mi pořád tvrdí, že musí zůstávat v práci ještě dlouho po pracovní době, ale kdykoliv mu tam zavolám, není tam. Už si začínám myslet, že má ženskou. Je na to nějaká polévka?

Jarmila P.

Milá Jarmilo!

Určitě je. A je to jedna z našich oblíbených: Hrachová s uzeným. Tahle polévka je tu od starověku. Řecký dramatik Aristofanés se o ní dokonce zmiňuje ve své hře Ptáci. A není tedy divu, že je po celá tisíciletí tak populární. Je totiž výborná a velmi snadno se připravuje: Z čerstvého, mraženého nebo sušeného hrášku, nadrobno nakrájené jarní cibulky, kousků uzené šunky či slaniny, vody a spousty soli a černého pepře.

Vzhledem k tomu, že je příprava hrachové polévky tak levná a jednoduchá, už dlouhou dobu je oblíbeným pokrmem mnohých vojsk.

Vy ale asi nebudete muset krmit celou armádu, abyste se zbavila toho svého záletného manžela. Stačí pár talířů hrachovky pro soukromé očko a dobrého právníka a můžete sama začít nový, báječný život!

Vážený pane redaktore rubriky „Na tohle je polévka“!

Má práce mě nesmírně otravuje. Je tak nudná a ubíjející, plat nestojí za nic a můj šéf je naprostý idiot. Už měsíce si sháním novou práci, ale zatím bez úspěchu. Je na to nějaká polévka?

Josef S.

Milý Josefe!

Uvědomte si, že i v okamžicích nejčernějšího zoufalství je tady vždycky naděje, a co je ještě důležitější, je tu vždycky nějaká polévka! Po přečtení Vašeho dopisu tu máme pro Vás polévku, která patří k našim historicky největším favoritům: Dršťkovou. Její příprava je pracnější než u hrachovky, ale stojí to za to. Navíc, vy už jste zvyklý na ubíjející dřinu a o tom dršťkovka vlastně je.

Nejdřív musíte dršťky opláchnout, osolit, pak znovu propláchnout a potom 30 minut vařit. Pak dršťky nakrájíte a znovu je properete. Pak je vaříte ve slané vodě asi dvě až tři hodiny. Potom osmažíte cibulku, přidáte mouku a do hněda ji osmahnete. Dál přidáte trochu vody z drštěk, necháte ji vařit a pak přidáte všechny zbylé dršťky a vodu s celerem, mrkví, paprikou a pepřem a vaříte doměkka. Nakonec přidáte trochu česneku a majoránky.

Tak dobrou chuť! A zatímco si budete pochutnávat na této syté a lahodné polévce, přemýšlejte o tom, jak báječné by bylo, kdybyste konečně svému přiblblému šéfovi řekl, ať se jde bodnout. Ale nedělejte to; pochopitelně s tím počkejte, až si najdete jiné zaměstnání. Hodně štěstí se sháněním nové práce!

Vážený pane redaktore rubriky „Na tohle je polévka“!

Jsem se svou dospívající dcerou s rozumem v koncích. Je úplně nezodpovědná, pořád nabručená a neustále mi odmlouvá. Upřímně řečeno, někdy bych ji snad dokázala zabít. Mohla by na tohle být vůbec nějaká polévka?

Bedřiška K.

Milá Bedřiško!

 Těžko se tomu bude věřit, ale skutečně neexistuje ani jediný problém, jejž by správná polévka nedokázala vyřešit. A ve Vašem případě je tou polévkou zcela nepochybně hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Příprava je jednoduchá, polévka je klasika a každý ji miluje. Uvařte si z masa a zeleniny vývar, který scedíte. Knedlíčky jsou hotové raz dva. Promíchejte rozemletá játra, vejce, česnek, sůl, pepř a strouhanku, pak směs uhněťte do knedlíčků velikosti vlašských ořechů a nechte 15 minut ve vývaru vařit. A je to!

Zajímavé na hovězím vývaru s játrovými knedlíčky je to, že tuhle polévku jíme snad všichni stejně. Nejprve játrové knedlíčky lžící na kousky rozklofneme. Tak do polévky dostaneme víc chutných kousků játrových knedlíčků. Polévka se pak takhle jí lépe.

A přesně tak musíte zatočit s tou svou vyčuranou dcerunkou. Nesnažte se spolknout jí každou její volovinu. Vždycky to berte kousek po kousku a pak jí to pokaždé vmeťte do tváře. Vychovávat teenagery je fuška. Ale Vy to vydržte!

A dobrou chuť!

Steve Fisher – Američan v Praze. Překlad Jan Valeška. Text vyšel původně v tištěné verzi Reflexu.