Zdroj: Brandon Summers/boredpanda.com

Lesby vydělávají víc než jiné ženy, ale gayové méně než heterosexuální muži

Zvláštní, v Evropě se neustále hovoří o nerovnoprávnosti v platech mužů a žen, ale několik srovnání ve světě ukazuje, že nerovnost panuje i v odměňování uvnitř skupin jednotlivých pohlaví. Deník Daily Mail zveřejnil tabulky, které dokazují, že v některých zemích vydělávají lesby více peněz než jiné ženy, ale gayové mají naopak většinou méně než heterosexuální muži. Záhada? Rozdíly jsou totiž značné.

Například lesby v USA mají až o 20 procent větší platy při stejném vzdělání a zařazení než ostatní ženy. V Kanadě je to o 15 procent, v Německu o 11, v Británii o 8 a v Nizozemsku o 3 procenta. Ovšem ve Francii a Švédsku není v tomto případě žádného rozdílu. Naopak v Řecku či Austrálii mají lesby menší platy.

Jiná situace je ale u mužů.

Gayové se stejným vzděláním a pracovními zkušenostmi mají prakticky ve všech zkoumaných zemích (samozřejmě se jedná o zavedené demokracie, protože v muslimském světě či Rusku není možné něco podobné zkoumat, tam jsou sexuální menšiny tvrdě potlačovány) menší mzdy. V USA o 16 procent, ve Švédsku (zajímavé, v případě žen se to neděje) o 13, v Kanadě o 12 a v Německu o 9 procent. Daleko menší rozdíly jsou ve Francii a Nizozemsku, v těchto dvou zemích se zjevně na něco podobného prakticky „nehraje“.

Nick Drydakis, ekonom z Anglia Ruskin University v Cambridge ale určité logické vysvětlení má. Podle něj se někteří homosexuální vyhýbají určitým „mužským“ povoláním, proto zde může existovat rozdíl. U lesbiček vidí pravý opak – ty míří často i na místa, která obvykle zastávají muži, A jak známo, platy jsou tam vyšší.  

Zda něco podobného existuje i v Česku, není známo.