Jack Ma, zakladatel a šéf Alibaby, jeden z nejbohatších lidí na světě

Jack Ma, zakladatel a šéf Alibaby, jeden z nejbohatších lidí na světě Zdroj: profimedia.cz

Jeden z nejbohatších lidí světa, Číňan Jack Ma: Peníze vám štěstí nepřinesou

Zakladatel a šéf Alibaby, čínského gigantu přes online nakupování, Jack Ma, není překvapivě nijak šťastný, že je nejbohatším Číňanem a podle společnosti Bloomberg 22. nejbohatším člověkem planety. Televizní stanici CNBC řekl, že vést tak obrovskou firmu přináší i velkou odpovědnost a dokonce trápení. Informoval o tom web businessinsider.com.

Ma sice řekl, že se snaží být šťastný, protože ví, že na jeho pocitu štěstí záleží i to, jak se budou cítit jeho kolegové, akcionáři a zákazníci. Jenže současně má pocit, že od doby, co se stal nejbohatším Číňanem, se na něj už lidé dívají jinak. „Lidé se mnou hovoří kvůli mému bohatství, ne kvůli tomu, kdo skutečně jsem,“ tvrdil televizi CNBC.

Navíc Jack Ma nikdy nečekal, že mu firma Alibaba přinese tak obrovské bohatství. Původním záměrem bylo, že chce být pouze respektovaným podnikatelem. Americký časopis Forbes dnes odhaduje hodnotu Maova majetku ve výši přes 19 miliard dolarů, ale Bloomberg až na 29 miliard amerických dolarů. To už jsou peníze, které v podstatě nelze utratit. Co chce tedy šéf Alibaby s takovým majetkem udělat? Chce ho přerozdělit mezi běžné lidi, hodlá pomoci těm, kteří to potřebují.

Podívejte se na celý rozhovor.