Holanďané vyvíjejí dron, který může nahradit i sanitky. Výhoda je v obrovské rychlosti

Holanďané vyvíjejí dron, který může nahradit i sanitky. Výhoda je v obrovské rychlosti Zdroj: profimedia.cz

Holanďané vyvíjejí dron, který může nahradit i sanitky. Výhoda je v obrovské rychlosti

Holandský student, budoucí inženýr Alec Momont (23) vyvíjí dron, který v případě potřeby zasáhne místo zdravotnických záchranářů a v průběhu jedné-dvou minut doletí na místo určení. Zachránit by tak bylo možné v budoucnosti mnoho lidských životů. Informoval o tom web dailymail.com.

Testovací dron létá rychlostí 100 kilometrů za hodinu, má ve své výbavě defibrilátor, ale i kameru, přes kterou je možné komunikovat s klasickou záchrannou stanicí a lékaři. Stroj unese t až 4 kilogramy materiálu, například to mohou být inzulínové injekce nebo kyslíkové masky.

“Kolem 800 000 lidí v EU se postiženo každý rok infarktem a pouze 8 procent z nich přežije,“ říká Momont, student univerzity TU Delft. „Hlavním důvodem, proč většina lidí po infarktu umírá, je dlouhá doba mezi hovorem z místa postižení a příjezdu sanitky, která je v průměru 10 minut. Mozek a jiné důležité orgány však selhávají mezi 4 až 6 minutou,” popisuje vynálezce, proč pracuje na svém projektu.

Dron je schopen dopravit defibrilátor kamkoliv v oblasti 12 čtverečních kilometrů za jedinou minutu. Zvýšila by se tak pravděpodobnost přežití nemocných možná až na 80 procent. Stroj je navigován pomocí GPS. Poté co dosedne na zem, jeho operátor na dálku vydá instrukce lidem, kteří jsou u postiženého. Například jim řekne kdy a jestli vůbec použít defibrilátor. Mezitím samozřejmě na místo jede i sanitka.

V konečné verzi má dron stát kolem 15 000 euro.