Angličtina Čechů se zlepšuje

Angličtina Čechů se zlepšuje Zdroj: profimedia.cz

Angličtina Čechů se zlepšuje, nejlépe ji ale umí Dánové, lepší než my jsou i Poláci

Angličtina se u české veřejnosti v průměru neustále zlepšuje. Ale pořád máme co dohánět. Nejlépe angličtinou u národů, kde není jejich rodným jazykem, vládnou Dánové. Češi se pohybují na konci první dvacítky.

Znalosti angličtiny, nejpopulárnějšího světového jazyka, zkoumá každý rok takzvaný „English Proficiency Index“, který sestavuje EF Education First, což je největší soukromá vzdělávací organizace na světě. Ta se specializuje právě na výuku jazyků, byla založena v roce 1965 a působí ve více než 50 zemích.

Nejlépe anglicky umí z „neanglicky“ mluvících národů Dánové, kde se místní školství na tento jazyk dlouhodobě zaměřuje. Překvapivé není, že následují další úspěšné evropské národy – Nizozemci, Švédové, Finové a Norové. Překvapivé ale je, že na šestém místě jsou Poláci. Za nimi Rakušané, Estonci, Belgičané a Němci. Před námi jsou i Slovinci, Rumuni i Maďaři. Za Čechy jsou naopak Španělé, Portugalci, Slováci či Italové. Ze zemí EU ale mají největší problémy tradičně Francouzi, kteří se prostě anglicky učit odmítají.

Nepříliš dobře je na tom s angličtinou i Rusko a Čína, která přitom aspiruje na nejsilnější ekonomickou mocnost světa. Jenže v jejím případě hovoří anglicky pouze nejmladší generace.