Češi

Češi Zdroj: profimedia.cz

Se svým životem jsou spokojeny tři pětiny Čechů, víc mladší

Se svým životem jsou spokojeny asi tři pětiny Čechů, nespokojeno je 17 procent. Téměř čtvrtina lidí v říjnovém průzkumu uvedla, že je "ani spokojena, ani nespokojena". Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou spokojenější mladší a vzdělanější lidé a také ti, kteří žijí v domácnostech s vyššími příjmy. Spokojenost se svým životem je relativně vyšší na střední Moravě, nižší v Ústeckém kraji. Výsledky průzkumu má k dispozici.

Proti dotazování v září nenastala v odpovědích podle CVVM žádná statisticky významná změna. V říjnu bylo se svým životem velmi spokojena desetina lidí a spíše spokojena skoro polovina. Velmi nespokojena byla čtyři procenta dotázaných a spíše nespokojeno 13 procent.

"Spokojenost se životem výrazně roste s klesajícím věkem, se zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání, s rostoucím příjmem domácnosti respondenta a zejména se zlepšující se subjektivně vnímanou životní úrovní," uvedli autoři průzkumu. Spokojenější se svým životem byli studenti, učni, živnostníci, odborní pracovníci, svobodní a lidé žijící ve čtyřčlenných domácnostech. "Naopak méně spokojenými jsou důchodci, nezaměstnaní, lidé pracující v dělnických profesích, rozvedení, respondenti žijící osaměle," uvedlo CVVM.

Spokojenost se životem byla letos v říjnu podobná jako před rokem a vyšší než v říjnu 2012. Předloni ale byla v průměru spokojenost lidí s jejich životem podle CVVM o něco nižší, než je obvyklý a v čase poměrně stabilní standard.

CVVM se v průzkumu mezi 1. a 8. říjnem dotazovalo 1045 lidí ve věku od 15 let.