Islámský stát

Islámský stát Zdroj: ČTK

Islamisté v Sýrii „tankují“ Red Bull, tvrdí, že jim pomáhá být ve střehu v bojích

Těžko říct, zda si slavná rakouská firma Red Bull skutečně přála podobnou reklamu. Ale islamisté v Sýrii si pochvalují její nápoj, který jim prý umožňuje být ve středu i při náročných bojových operacích. Informoval o tom web thelocal.at.

Do Sýrie se dostává Red Bull většinou z Turecka a je to podle všeho velmi výhodný obchod. Části syrských hranic jsou totiž kvůli občanské válce bez kontroly, takže za zboží, které dovezete, na těchto místech nemusíte platit žádné clo, daně a poplatky.

Přes turecko-syrské hranice tak proudí nejenom bojovníci ze západních a jiných zemí, ale také zbraně, munice a samozřejmě nejrůznější spotřební zboží. Obchodní statistiky zveřejněné minulý týden v Ankaře ukazují, že jen z Turecka se za rok dostane tímto nestandardním způsobem do Sýrie zboží za miliardy dolarů ročně.

Jak bylo potvrzeno obchodníky, je Red Bull velmi žádaným zbožím. Jednak muslimové by neměli pít alkohol a navíc má tento nápoj pověst, „že dává křídla“, což je ve válce někdy nezbytné…

Turečtí obchodníci tvrdí, že každý den přepravuje Red Bull do Sýrie několik desítek nákladních automobilů. Co na to říkají v sídle firmy, není známo.